Росія ухиляється від санкцій G7 щодо обмеження цін на більшу частину експорту нафти – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія ухиляється від санкцій G7 щодо обмеження цін на більшу частину експорту нафти – FT

Getty Images

У серпні майже три чверті всіх морських поставок російської сирої нафти йшло без західної страховки – важеля, який використовувався для забезпечення цінової стелі на нафту $60 за барель, яку встановили країни «Великої сімки», пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Відповідно до аналізу звітів про доставку та страхування, проведеного виданням, Росії вдалося уникнути санкцій ʼВеликої сімкиʼ (G7) щодо більшої частини експорту нафти, що призводить до зміни торгових потоків, і збільшить доходи Кремля, оскільки нафта подорожчає до $100 за барель.
  • Це зростання означає, що Москва стає більш майстерною в обході обмеження, що дозволяє їй продавати більше своєї нафти за цінами, близькими до цін міжнародного ринку.
  • KSE підрахувала, що стійке зростання цін на нафту з липня у поєднанні з успіхом Росії у зниженні знижки на власну нафту означає, що нафтові доходи країни, ймовірно, зростуть щонайменше на $15 млрд за 2023 рік.
  • Хоча російський нафтовий сектор, як і раніше, стикається з низкою серйозних проблем, у тому числі із заявами про нестачу внутрішнього ринку нафтопродуктів і загальним падінням обсягів експорту, цифри, як і раніше, дозволяють припустити, що до військового бюджету Кремля надходитиме більше доходів від нафти.

Контекст

Цього тижня Росія заборонила експорт дизельного палива та бензину. Цей крок викликав побоювання, що президент Росії Володимир Путін намагається зруйнувати нафтовий ринок, як він це зробив із природним газом, що спровокувало торішню енергетичну кризу.

У той час як ЄС та США значною мірою заборонили імпорт російської нафти, цінова межа країн Великої сімки була розроблена для того, щоб зберегти потоки російської нафти на світові ринки. Мета полягала в тому, щоб запобігти скороченню поставок та економічно і політично руйнівному стрибку цін.

Надання західних послуг, таких як доставка або страхування, дозволено в рамках цінової стелі, але тільки в тому випадку, якщо російська нафта продається за ціною, меншою за $60 за барель. Оскільки Росія колись залежала від західних послуг у доставці своєї нафти на ринок, G7 підрахувала, що Москва не матиме іншого вибору, окрім як підкоритися.

Однак Росія створила так званий «тіньовий флот» нафтових танкерів, здатних працювати без західної страховки чи інших послуг.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні