Категорія
Новини
Дата

ФДМУ розраховує цьогоріч продати конфіскований у росіян Демурінський ГЗК і ще сотню активів

Фонд державного майна цього року розраховує продати Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат, який було конфісковано у російського мільярдера, акціонера титанової корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова. Про це сказав в інтервʼю Reuters голова ФДМУ Рустем Умєров.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Умєрова, на комбінаті, на якому працює 284 людини, частково відновлено виробництво. Це підприємство виробляє сировину для виготовлення титану.
  • В лютому суд конфіскував, а уряд передав цей актив в управління ФДМУ для його подальшої приватизації. Фонд сподівається продати його цього року.
  • «Російський бізнес у деяких галузях був значним гравцем на ринку. Наша мета – це все передати у державну власність, підготувати і продати», – зазначив Умєров.
  • Уряд вже передав ФДМУ 102 активи, переважно нерухомість та автомобілі. За словами Умєрова, зараз йде підготовка до їх приватизації, зокрема відновлення діяльності, сплати податків і заробітної плати. 
  • ФДМУ розраховує розпочати продаж наприкінці другого – на початку третього кварталу.

Контекст

У червні 2021 року РНБО запровадила санкції проти голови ради директорів «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова та його заступника Михайла Шелкова – громадянина РФ, який значився кінцевим бенефіціаром ТОВ «Демурінський ГЗК». Шелков разом із партнерами володіють контрольним пакетом акцій «ВСМПО-Авісма», найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

У лютому Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу Мінʼюсту і конфіскувала Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат. 

ФДМУ передали 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»; майно, що належить ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», а також понад 14,4 млн грн на рахунках банку; 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Тай-Мінералс»; 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Інвестагро».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні