Категорія
Новини
Дата

ФДМУ розраховує цьогоріч продати конфіскований у росіян Демурінський ГЗК і ще сотню активів

1 хв читання

Фонд державного майна цього року розраховує продати Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат, який було конфісковано у російського мільярдера, акціонера титанової корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова. Про це сказав в інтервʼю Reuters голова ФДМУ Рустем Умєров.

Ключові факти

  • За словами Умєрова, на комбінаті, на якому працює 284 людини, частково відновлено виробництво. Це підприємство виробляє сировину для виготовлення титану.
  • В лютому суд конфіскував, а уряд передав цей актив в управління ФДМУ для його подальшої приватизації. Фонд сподівається продати його цього року.
  • «Російський бізнес у деяких галузях був значним гравцем на ринку. Наша мета – це все передати у державну власність, підготувати і продати», – зазначив Умєров.
  • Уряд вже передав ФДМУ 102 активи, переважно нерухомість та автомобілі. За словами Умєрова, зараз йде підготовка до їх приватизації, зокрема відновлення діяльності, сплати податків і заробітної плати. 
  • ФДМУ розраховує розпочати продаж наприкінці другого – на початку третього кварталу.

Контекст

У червні 2021 року РНБО запровадила санкції проти голови ради директорів «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова та його заступника Михайла Шелкова – громадянина РФ, який значився кінцевим бенефіціаром ТОВ «Демурінський ГЗК». Шелков разом із партнерами володіють контрольним пакетом акцій «ВСМПО-Авісма», найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

У лютому Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу Мінʼюсту і конфіскувала Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат. 

ФДМУ передали 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»; майно, що належить ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», а також понад 14,4 млн грн на рахунках банку; 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Тай-Мінералс»; 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Інвестагро».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні