Категорія
Новини
Дата

Суд конфіскував Демурінський ГЗК російського мільярдера Шелкова

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалила рішення про конфіскацію ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», який належав російському мільярдеру Михайлу Шелкову. Про це повідомила пресслужба Апеляційної палати ВАКС і очільниця департаменту санкційної політики Мін’юсту Інна Богатих.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

Колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу Мінʼюсту в повному обсязі та постановила стягнути в дохід держави такі активи: 

  • 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»; 
  • майно, що належить ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»: три будівлі, будинок, комплекс будівель і споруд загальною площею 6201 кв. м, два трактори, три навантажувачі, екскаватор, пʼять транспортних засобів, а також понад 14,4 млн грн на рахунках банку;
  • 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Тай-Мінералс»;
  • 100% частки в статутному капіталі ТОВ «ІнвестАгро».

Суд вказав, що рішення набрало законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Ключова цитата

«Вищий антикорупційний суд щойно задовольнив апеляційну скаргу Міністерства юстиції та стягнув в дохід держави активи російського олігарха Міхаіла Шелкова, які він намагався замаскувати як власність «українського інвестора», продавши напередодні повномасштабного вторгнення титановий комбінат за €3750 громадянці України», – написала у фейсбук представниця Мін’юсту Інна Богатих.

Контекст

У червні 2021 року РНБО запровадила санкції проти голови ради директорів «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова та його заступника Михайла Шелкова – громадянина РФ, який досі значиться кінцевим бенефіціаром ТОВ «Демурінський ГЗК». Шелков разом із партнерами володіють контрольним пакетом акцій «ВСМПО-Авісма», найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

Раніше ВАКС відмовив у задоволенні позову Мін’юсту у частині конфіскації ДемГЗК та інших компаній, підконтрольних Шелкову, оскільки не знайшов достатніми докази збереження контролю Шелкова над комбінатом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні