Категорія
Новини
Дата

Федрезерв США залишив відсоткову ставку на максимальному рівні за 22 роки

Федеральна резервна система (ФРС) зберегла відсоткову ставку за федеральними кредитними засобами на рівні 5,25 – 5,5% річних. Рішення прийнято за підсумками засідання 1 листопада, йдеться в повідомленні Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Рішення збіглося з очікуваннями економістів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • FOMC зазначив, що останні дані свідчать про те, що економічна активність зростала сильними темпами в третьому кварталі.
  • Приріст числа робочих місць став більш помірним порівняно з початком року, але залишається сильним, а рівень безробіття залишається низьким. Інфляція, як і раніше, підвищена. Також зазначається, що банківська система США надійна і стійка. 
  • «Комітет прагне досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі. Для досягнення цих цілей ми вирішили зберегти цільовий діапазон ставки за федеральними кредитними засобами на рівні 5,25-5,5% річних», – йдеться у пресрелізі FOMC.
  • Комітет заявив, що готовий скоригувати свій підхід до грошово-кредитної політики за необхідності, якщо виникнуть ризики, здатні перешкодити досягненню цілей FOMC.
  • Голова ФРС Джером Пауелл зазначив, що шлях до цільового рівня інфляції в 2% буде довгим, і Федрезерв не має твердої впевненості в тому, що поточний курс грошово-кредитної політики досить жорсткий для повернення інфляції до цього рівня.
  • За словами Пауелла, ФРС ще не визначилася, що робити зі ставкою у грудні. 

Контекст

Минулого місяця ФРС теж залишила ставку на поточному рівні

Починаючи з березня 2022 року ФРС підвищила ставку з нульового рівня до 5,25–5,5%. 

У липні Федрезерв підвищив ставку на 25 б.п., до 5,25−5,5%, що стало максимумом з початку 2001 року. Тоді Пауелл заявив, що зниження ставки цього року не передбачається.

У вересні річна інфляція в США залишилась на рівні серпня – 3,7%, що практично збіглося з очікуваннями економістів. При цьому у вересні вона прискорилася порівняно з серпнем на 0,4%, що трохи більше, ніж очікували економісти (0,3%).

Для посадовців ФРС стійкість інфляції в США є аргументом на користь сценарію підвищення процентних ставок на більш тривалий період.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні