First Republic Bank /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

JPMorgan купує проблемний First Republic Bank

First Republic Bank Фото Getty Images

Найбільший кредитор США JPMorgan Chase & Co. виграв у тендері на придбання First Republic Bank у результаті екстреного втручання уряду, пише Bloomberg. Раніше не вдалося заповнити дірку в балансі проблемного кредитора, і клієнти забрали свої депозити.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • JPMorgan візьме на себе активи First Republic, зокрема кредити на суму близько $173 млрд та цінні папери на $30 млрд, а також депозити на $92 млрд. 
  • JPMorgan та Федеральна корпорація зі страхування депозитів, що організувала продаж, домовилися розділити тягар збитків, а також будь-яких відшкодувань за односімейними та комерційними кредитами.
  • «Наша фінансова міць, можливості та бізнес-модель дозволили нам розробити заявку на проведення угоди так, щоб мінімізувати витрати Фонду гарантування вкладів», – йдеться в заяві головного виконавчого директора JPMorgan Джеймі Даймона. 
  • Угода робить JPMorgan, найбільший банк країни, ще масштабнішим – результат, якого урядовці намагалися уникати в минулому. 
  • Через нормативні обмеження США розмір JPMorgan та його існуюча частка в депозитній базі США не дозволили б йому за нормальних обставин розширити свою депозитну базу за рахунок придбання.
  • Згідно із заявою, JPMorgan очікує на визнання одноразового прибутку у розмірі $2,6 млрд, повʼязаного з угодою. За оцінками банку, протягом наступних 18 місяців він зазнає відповідних витрат на реструктуризацію у розмірі $2 млрд.
  • Депозити у розмірі $92 млрд включають $30 млрд, які JPMorgan та інші великі американські банки вклали в кредитора у березні, щоб спробувати стабілізувати його фінанси. JPMorgan пообіцяв, що $30 млрд буде повернуто.
  • FDIC та JPMorgan розділять як збитки, так і потенційне відшкодування за кредитами. За оцінками FDIC, витрати фонду страхування вкладів становитимуть близько $13 млрд.

Контекст

First Republic став епіцентром регіональної банківської кризи в США в березні після того, як багаті клієнти почали забирати депозити.

Банки Уолл-Стріт намагалися знайти рішення для First Republic з того часу, як 16 березня 11 найбільших кредиторів США внесли до банку $30 млрд, щоб зупинити кризу, яка призвела до краху Silicon Valley Bank і Signature Bank.

Минулого понеділка банк повідомив, що в першому кварталі відтік депозитів склав понад $100 млрд, що викликало побоювання, що невдовзі він більше не зможе працювати самостійно.

Регулюючі органи США вели переговори про продаж всього або частини каліфорнійського банку First Republic принаймні з трьома великими банками, пише Financial Times. JPMorgan, який місяць тому очолив зусилля з порятунку First Republic, перестав бути радником First Republic, сказало джерело, що дало банку можливість брати участь у торгах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні