Урсула фон дер Ляєн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Платформу для відбудови України мають створити до кінця року – голова Єврокомісії

Урсула фон дер Ляєн Фото Getty Images

Координаційна платформа для відбудови України має бути створена до кінця 2022 року або на початку 2023 року. Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на Міжнародній експертній конференції з відновлення, реконструкції та модернізації України в Берліні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вона наголосила, що Україні потрібно €3–5 млрд на місяць для поточних потреб, а Світовий банк оцінив збитки у €350 млрд. «Одна країна не здатна самостійно покрити такі втрати», – заявила фон дер Ляєн.
  • За її словами, ЄС працює над тим, щоб наступного року виділити €1,5 млрд на місяць, тобто €18 млрд на рік. «Термінові потреби, етап який потрібно починати зараз, – це перша стадія відбудови. Далі відбудова має базуватися навколо інтеграції України у Євросоюз», – наголосила голова Єврокомісії.

Контекст

24 жовтня канцлер Німеччини Олаф Шольц і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонували запустити новий «план Маршалла» для післявоєнного відновлення України.

Міжнародна спільнота надала значну фінансову підтримку. Країни G7, ЄС та його члени лише Україні надали понад €35 млрд екстреної допомоги. Ці гроші мають допомогти Україні задовольнити її негайні фінансові потреби, щоб державна система могла функціонувати, попри війну, і щоб учителі, поліціянти, лікарі та військовослужбовці могли отримувати платню, а також щоб надавалася медична допомога, йдеться в тексті глави фон дер Ляєн та Шольца для Forbes.

Ключове завдання полягає в тому, щоб разом утілити цю велику справу. Про це є домовленість у G7, у європейських інституціях. Це грандіозне завдання. Світовий банк оцінює збитки від війни у €350 млрд. Однак, як показали найновіші обстріли останніх днів, руйнування триває. 

Ні Україна, ні окремі партнери не зможуть покрити такі видатки самостійно, заявляють європейські політики. «Ми всі повинні простягнути руку – ЄС, G7 і наші партнери з усіх країн. Звичайно ж, мають бути залучені міжнародні фінансові установи та провідні міжнародні організації. У довгостроковій перспективі приватним інвесторам і компаніям також буде важливо інвестувати у відбудову України», – йдеться в тексті.

Спільна платформа стане головним інструментом співпраці та координації європейської та міжнародної підтримки. ЄС відіграє тут важливу роль. З літа Україна має статус кандидата на вступ до ЄС. Тож шлях до відбудови – це водночас шлях України до ЄС, заявили Шольц і фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні