Категорія
Новини
Дата

Фінансування ХАМАС. Ізраїль наказав заморозити рахунки та конфіскувати мільйони доларів у криптовалюті

Ізраїльські правоохоронні органи наказали закрити десятки криптовалютних рахунків та конфіскувати криптовалюти на мільйони доларів, активізуючи зусилля щодо припинення звʼязків між ринками криптовалют і ХАМАС після його нападу на країну, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Джерела, які безпосередньо знайомі з примусовими діями Ізраїлю, повідомили Financial Times, що понад 100 акаунтів на Binance – найбільшій у світі криптовалютній біржі – закрито з моменту початку нападу ХАМАС 7 жовтня. Влада також запросила інформацію про 200 додаткових крипто-акаунтів.
  • У Binance повідомили, що з літа «заблокували» «невелику кількість» акаунтів, і додали, що «дотримуються міжнародно визнаних санкційних правил». 
  • Уряди та регулювальні органи протягом багатьох років попереджали, що терористичні організації можуть використовувати ринки криптовалют для отримання та переказу грошей. Але напад на Ізраїль, за яким були численні спроби ХАМАС і повʼязаних з ним організацій зі збору коштів за допомогою криптовалют, зробив ці побоювання ще більш актуальними.
  • Компанія Tether, цифровий токен якої широко використовується для криптовалютної торгівлі, заявила, що заморозила 32 акаунти на суму понад $873 000, які, за її словами, повʼязані з «тероризмом і війною» в Ізраїлі та Україні. Фірма не повідомила, коли заблоковано рахунки або стався поділ активів між Ізраїлем та Україною.
  • Джерела повідомили, що з 7 жовтня виявлено близько 150 ініціатив щодо збору пожертв для ХАМАС та інших груп.
  • За словами ізраїльських чиновників, ще до нападу співробітники ізраїльських правоохоронних органів відстежували крипто-акаунти, які підозрюються у звʼязках із фінансуванням тероризму. Джерело повідомило, що була запитана інформація про «сотні» акаунтів на біржі Binance.

Контекст

Вранці в суботу, 7 жовтня, спалахнув наймасштабніший за останні роки ізраїльсько-палестинський конфлікт. Бойовики ХАМАС прорвали прикордонний барʼєр Ізраїлю, поки деякі ізраїльські солдати вирушили додому, щоб відсвяткувати єврейське свято Сімхат Тора.

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що країна «входить у тривалу та важку війну» проти бойовиків ХАМАС.

За останні два роки ізраїльська влада конфіскувала мільйони шекелів на крипторахунках, які вони підозрювали у звʼязках з ХАМАС та іншими організаціями на Близькому Сході.

За даними CNN, одним із найщедріших фінансових спонсорів ХАМАС став Іран, надавши бойовикам найважливіші ресурси. Проте слідчі в США виявили інше джерело доходу – онлайн-донорів, що надавали підтримку в криптовалюті. Як зазначає видання, використання цифрової валюти – лише один із багатьох способів, за допомогою якого ХАМАС намагався зібрати кошти, уникаючи санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні