Категорія
Новини
Дата

ХАМАС збирав пожертви для нападу на Ізраїль у криптовалюті через соцмережі – CNN

Одним із найщедріших фінансових спонсорів ХАМАС став Іран, надавши бойовикам найважливіші ресурси. Проте слідчі в США виявили інше джерело доходу – онлайн-донори, що надавали підтримку в криптовалюті, пише CNN.

Ключові факти

  • До нападу ХАМАС на Ізраїль Департамент юстиції у Вашингтоні розслідував можливе використання бойовиками криптовалюти через осіб, які відмивали гроші.
  • Юристи Міністерства юстиції США оприлюднили подробиці справи про відмивання коштів. Йдеться про криптовалютні рахунки, пов’язані з ХАМАС, які уряд США конфіскував три роки тому. Справа досі розслідується.
  • Окремо криптовалютні адреси, які Ізраїль конфіскував за ймовірні зв’язки з ХАМАС та іншим палестинським бойовим угрупованням, коштують десятки мільйонів доларів, заявляють приватні аналітики.
  • Як зазначає видання, використання цифрової валюти – лише одним із багатьох способів, за допомогою якого ХАМАС намагався зібрати кошти, уникаючи санкцій.
  • Крім того, терористи використовували Facebook і X (Twitter), щоб оприлюднювати адреси своїх криптогаманців і повідомляти людям, як робити пожертви.

Контекст

Вранці в суботу, 7 жовтня, спалахнув наймасштабніший за останні роки ізраїльсько-палестинський конфлікт. Бойовики ХАМАС прорвали прикордонний барʼєр Ізраїлю, поки деякі ізраїльські солдати вирушили додому, щоб відсвяткувати єврейське свято Сімхат Тора.

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що країна «входить у тривалу та важку війну» проти бойовиків ХАМАС.

На 12 жовтня кількість загиблих в Ізраїлі перевищує 1300, у Секторі Гази загинули понад 1400 осіб.

Напередодні стало відомо, що соцмережа X видалила сотні облікових записів, повʼязаних із ХАМАС, і вжила заходів щодо видалення або маркування десятків тисяч фрагментів контенту після нападу бойовиків на Ізраїль. Цей крок було зроблено у відповідь на 24-годинний ультиматум єврокомісара Тьєррі Бретона Ілону Маску з вимогою протидіяти поширенню дезінформації на його платформі після нападу ХАМАС, щоб відповідати новим правилам ЄС щодо онлайн-контенту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні