Категорія
Новини
Дата

Фіндиректор Revolut залишає посаду на тлі дворічних намагань фінтех-стартапу отримати банківську ліцензію у Великій Британії

Фінансовий директор британської фінтех-компанії Revolut Мікко Саловаара залишає посаду, яку обіймав упродовж двох років. У березні компанія втратила керівника банківського підрозділу у Великій Британії, пише The Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У четвер Revolut повідомила, що Саловаара залишає компанію «з особистих причин». Його відхід відбувається на тлі дворічних намагань фінтех-стартапу отримати банківську ліцензію у Великій Британії. Наразі цей процес «майже зупинився», зазначає видання.
  • Гендиректор Revolut Микола Сторонський вже відреагував на звільнення Саловаари: «Я дякую Мікко за його внесок і бажаю йому успіхів у наступних карʼєрних кроках».
  • Джеймс Редфорд, виконавчий директор Revolut NewCo UK, відділу, який займався питанням банківської ліцензії у Великій Британії, пішов з компанії у березні цього року. Про це свідчать дані у його профілі LinkedIn та документи, подані до Companies House, британського корпоративного реєстру. Раніше про його звільнення компанія не повідомляла.

Контекст

У березні Саловаара дав зрозуміти, що тривалий процес отримання ліцензії добігає кінця, пообіцявши, що він почнеться «з дня на день». «Я вдячний за можливість працювати фінансовим директором групи в Revolut і, як і раніше, впевнений у майбутньому успіху нашої фірми», – заявляв він.

Звільнення Саловаари послідувало за відходом з компанії низки високопоставлених співробітників Revolut минулого року. Зокрема, звільнилася директорка з ризиків Великої Британії Вікторія Стаббс, голова британського підрозділу з дотримання нормативних вимог Джастін Вуттон і співробітник зі звітності з відмивання «брудних грошей» Метью Сеневиратне.

Фінтех-стартап Revolut, який оцінювався у $33 млрд у 2021 році – тодішній рекорд для приватної технологічної групи Великої Британії – подав заявку на банківську ліцензію в січні 2021 року. До цього Revolut отримав європейську банківську ліцензію від Банку Литви. 

Банківська ліцензія Великої Британії дозволила б пропонувати позики та інші послуги більш ніж 5,8 млн британських клієнтів. Це також допомогло б отримати інші банківські ліцензії на важливих ринках.

2021 року країни Європи згенерували дві третини з £626,2 млн доходу Revolut. На Велику Британію, де у фінтеху значно більше клієнтів, ніж у будь-якій іншій країні, припало 31%. Необанк поки що кредитує в Литві, Польщі, Ірландії та США. Щоправда, у 2021-му він видав кредитів лише на £16,4 млн.

Створені приблизно в один час зі стартапом Миколи Сторонського та Влада Яценка необанки Starling та Monzo отримали банківську ліцензію у Великій Британії у перші роки існування, коли ще не мали мільйонів клієнтів. Більший за них Revolut досі працює на ліцензії електронних грошей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні