Категорія
Новини
Дата

Фінляндія скоротила імпорт російської нафти у березні на 70%. Її замінили поставками з Норвегії

Фінляндія знизила закупівлю нафти у Росії на 70% у березні після початку війни в Україні. Про це пише Bloomberg із посиланням на офіційні дані фінської митниці.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Країна замінила російську нафту поставками з Норвегії.
  • У вартісному вираженні імпорт упав на 45% проти березня 2021 року.
  • «Торговельні відносини Фінляндії з Росією поступово руйнуються», – зазначив старший економіст Danske Bank A/S Пасі Куоппамакі.

Контекст

Влада Фінляндії також повідомила, що у 2021 році країна імпортувала 92% природного газу з Росії. У березні вартість імпорту газу злетіла на 282% у річному обчисленні, до €151,4 млн. Водночас країна виробляє лише 5% споживаної електрики на газових електростанціях.

У промисловому секторі Фінляндії газ використовують не як джерело енергії, а як сировину для технологічних процесів. Дві третини газу у Фінляндії використовує промисловість. Найбільше – компанії хімічної та лісової промисловості.

1 травня уряд Фінляндії повідомив, що готується до припинення постачання газу з Росії вже у травні. Країна не планує платити за газ у рублях.

Також фінська компанія Fennovoima оголосила про розірвання контракту з «Росатомом» на будівництво атомної електростанції «Ханхіківі-1» вартістю €7,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні