Категорія
Новини
Дата

Фонд Білла Ґейтса профінансує майже пів сотні проєктів генеративного ШІ в рамках програми на $5 млн

Фонд Білла та Мелінди Ґейтс оголосив про 48 одержувачів грантів у рамках програми вартістю $5 млн на розробку додатків на основі штучного інтелекту, які націлені на нагальні проблеми у країнах із низьким і середнім рівнем доходу, пише Forbes USA.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Одержувачі гранту, кожен з яких отримає по $100 000, працюють над питаннями, що охоплюють широкий спектр: від дослідників, які розробляють чат-бот на основі ChatGPT для управління електронними медичними картами для медпрацівників у Пакистані, до підприємця, який працює над навчальним інструментом на основі ШІ для надання спеціалізованої освіти студентам у Кенії.
  • У той час як більшість грантоодержувачів прагнуть протестувати генеративний ШІ для проблем охорони здоровʼя, деякі з них зосереджені на застосуванні технології для вирішення інших місцевих проблем.
  • Наприклад, одна група вчених в Уганді планує створити програми на основі ChatGPT, щоб надавати фермерам інформацію про хвороби сільськогосподарських культур.
  • Наразі переважна більшість великих компаній, які займаються ШІ, розташовані на Глобальній Півночі. Мета цієї ініціативи – сприяти розвитку генеративного ШІ в усьому світі, щоб більше людей могли отримати зиск з цієї технології.

Контекст

За два тижні команда з 80 рецензентів отримала близько 1300 пропозицій від дослідників, некомерційних організацій та приватних компаній із 103 країн. Заявки оцінювалися на основі кількох критеріїв, у тому числі того, що робота повинна виконуватися в країні з низьким і середнім рівнем доходу, вона має бути зосереджена на критичній суспільній проблемі та використовувати велику мовну модель для свого продукту. 

У переможців буде три місяці для завершення своїх проєктів.

За допомогою нової програми Фонд Ґейтса сподівається створити «доказову базу» прикладів використання генеративного ШІ, перешкод і знань, а також визначити, як ШІ може знайти своє місце у спільнотах із низьким доходом.

Ризики, які несе штучний інтелект, реальні, але з ними можна впоратися, розмірковує про розвиток нової технології у своїй колонці засновник Microsoft Білл Ґейтс. 21 липня провідні компанії, що займаються ШІ, включаючи OpenAI, Alphabet та Meta Platforms, взяли на себе добровільні зобовʼязання у сфері безпеки ШІ. Цей процес, координований Білим домом, має стати важливим кроком на шляху до ефективного управління ШІ як у США, так і в усьому світі.

До компаній також входять Anthropic, Inflection, Amazon.com та Microsoft, вони зобовʼязалися ретельно тестувати системи перед їхнім випуском.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні