Категорія
Новини
Дата

Україна розпочала роботу над правовим регулюванням ШІ – Федоров

В Україні почали роботу над нормативним полем для штучного інтелекту, повідомив віцепремʼєр–міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, вже було проведено стратегічну сесію з залученням експертів, урядовців, нардепів та юристів.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Під час зустрічі учасники обговорили шляхи, якими може йти Україна у сфері правового регулювання ШІ.
  • «Неможливо говорити про цифрову державу, якщо ми не формуємо прогресивну політику в напрямі штучного інтелекту та адженду для світу», – написав Федоров.
  • Віцепремʼєр нагадав, що в Україні ШІ наразі активно використовується в різних напрямах, триває розробка віртуального помічника в «Дії», також ШІ допомагатиме Держстату обробляти та аналізувати дані.
  • Також Федоров розповів про використання ШІ у сфері військових технологій. За його словами, ШІ допомагає фіксувати переміщення техніки та особового складу окупантів, збивати ворожі ракети, ефективніше наводити на цілі БПЛА тощо.
  • «Але нам потрібно більше. Тому створюємо умови, щоб топові міжнародні компанії, які займаються штучним інтелектом, приходили на український ринок», – додав Федоров.

Контекст

14 червня Європейський Союз зробив важливий крок до прийняття одного з перших законів, що регулюють ШІ. Зокрема, Європарламент проголосував за законопроєкт, відомий як закон про ШІ, який накладає нові обмеження на те, що вважається ризикованим використанням технології.

Європейський Союз просунувся далі, ніж Сполучені Штати та інші великі західні уряди, у регулюванні ШІ. Блок із 27 країн обговорює цю тему понад два роки, і проблема набула нової актуальності після появи ChatGPT, який посилив побоювання про потенційний вплив технології на зайнятість і суспільство.

Політики всюди, від Вашингтона до Пекіна, тепер борються за контроль над технологією, що розвивається, яка викликає тривогу навіть у декого з її розробників.

У Китаї проєкт правил оприлюднений у квітні, він вимагає від виробників чат-ботів дотримання суворих правил цензури в країні. Пекін також перебирає більший контроль над тим, як виробники систем ШІ використовують дані. 13 липня Китай вжив низку тимчасових заходів для управління індустрією генеративного штучного інтелекту (ШІ), вони відкривають шлях китайським технологічним компаніям для розгортання послуг ШІ в країні. 

21 липня провідні компанії, що займаються ШІ, включаючи OpenAI, Alphabet та Meta Platforms, взяли на себе добровільні зобовʼязання у сфері безпеки ШІ. Цей процес, координований Білим домом, має стати важливим кроком на шляху до ефективного управління ШІ як у США, так і в усьому світі. До компаній також входять Anthropic, Inflection, Amazon.com та Microsoft, вони зобовʼязалися ретельно тестувати системи перед їхнім випуском.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні