Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна запустив сервіс безкоштовної оцінки нерухомості

2 хв читання

Фонд державного майна презентував онлайн-сервіс, який дає змогу безплатно отримати довідку про вартість своєї нерухомості, повідомляє пресслужба ФДМУ. Сервіс забезпечує визначення вартості 18 типів нерухомого майна при здійсненні операцій купівлі-продажу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Сервіс автоматичної оцінки виконує функцію оперативної оцінки ринкової вартості обʼєктів нерухомості. Його мета – зробити процес оцінки прозорим і ефективним, а також доступнішим для широкого кола користувачів.
  • Для того щоб отримати е-Довідку про оцінку, фізичним та юридичним особам потрібно авторизуватися на сайті за допомогою електронного підпису або через id.gov.ua.
  • Довідка буде чинна впродовж 30 календарних днів з дня її формування.
  • У випадку незгоди з результатами автоматичної оцінки, можна замовити додаткову оцінку в оцінювачів, але така послуга буде платною.
  • Оцінювач складає звіт про оцінку майна, що реєструється в Єдиній базі та чинний протягом шести місяців з дати оцінки.
  • Реєстрація суб’єктів оціночної діяльності (СОД) здійснюється лише за електронною печаткою СОД, а не за особистим електронним підписом керівника.
  • Нотаріусам, щоб сформувати витяг з Єдиної бази або звіт про оцінку, теж необхідна реєстрація за особистим кваліфікованим електронним підписом.

Контекст

Від 2015 року до початку великої війни ринок нерухомості України постійно зростав. Зокрема, до 2021-го, коли влада відкрила ринок землі, угод щодо купівлі житла було значно більше, ніж землі, але саме у цей рік цифри майже зрівнялися. Від початку повномасштабної війни люди почали більше вкладати грошей у землю.

У 2023 році українці придбали у 1,7 раза більше нерухомості, зокрема 404 519 об’єктів, порівняно з показником попереднього року – 234 157. За даними Мінʼюсту, приріст у 1,7 раза однаковий як для житла, так і земельних ділянок.

Загальна кількість використаних нотаріальних бланків торік зросла на 2,6 млн, проте все ще залишається меншою, аніж до початку повномасштабної війни.

У першому кварталі українці почали активніше купувати та продавати земельні ділянки, а також нерухомість за даними Єдиного реєстру нотаріальних бланків Мінʼюста. Відчужень іншої нерухомості, окрім землі, цьогоріч побільшало у 1,5 раза. Так, за перший квартал цього року нотаріуси посвідчили понад 181 000 таких бланків. До порівняння, за той самий період торік таких угод було майже 117 000. Проте, це все ще на 16% менше, ніж до початку повномасштабної: тоді для відчуження землі було використано трохи більш ніж 216 000 бланків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд