Категорія
Новини
Дата

Фонд гарантування вкладів встановив контроль над КСГ Банком

1 хв читання

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відновив контроль над так званим «зомбі-банком» ПАТ «КСГ Банк» після тривалих судових процесів, повідомляє пресслужба фонду.

НБУ ще у 2016 році вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк за систематичні порушення у сфері протидії та запобігання легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Станом на 15 травня в Єдиному реєстрі було відновлено інформацію про «КСГ Банк» як про юрособу у стані ліквідації, 7 червня з’явився запис про здійснення ліквідації ПАТ уповноваженою особою фонду. 
  • Наразі Фонд працює над поновленням виплат гарантованого відшкодування, звірянням даних реєстру акцептованих вимог кредиторів, проведенням інвентаризації активів банку.
  • Відновленню контролю Фонду над ПАТ «КСГ Банк» передували майже сім років судових процесів. 
  • Згідно із повідомленням, з 2017 року установа перебувала в статусі «зомбі-банку». Після оскарження рішень НБУ про відкликання ліцензії та Фонду щодо початку процедури ліквідації акціонери протягом 2017-18 років здійснили низку протиправних дій, пов’язаних із перереєстрацією юрособи. Таким чином колишні власники заблокували процедуру ліквідації.
  • Зазначається, що повернення «КСГ Банк» під контроль фонду дозволяє продовжити процедуру ліквідації та в подальшому відновити розрахунки з вкладниками та кредиторами».
  • «Щоб залишити «зомбі-банки» як явище в минулому, нам залишилось вивести із «сірої зони» останню фінустанову, чиї акціонери тримають кредиторів у заручниках, – ПАТ «Укрінбанк», – пояснив Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника фонду.

Контекст

30 серпня 2016 року згідно з рішенням НБУ «КСГ Банк» було позбавлено банківської ліцензії за систематичне порушення законодавства щодо протидії відмиванню доходів, після чого Фонд гарантування розпочав процедуру ліквідації установи.

Основними акціонерами банку були Сергій і Ксенія Касьянови (по 33,46%) і колишній народний депутат Верховної Ради України V і VI скликань Олександр Шепелєв (16,39%).

До 7 квітня 2017 фонд гарантування виплатив вкладникам 47 млн грн гарантованого відшкодування. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів цього банку складає 132,8 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні