Категорія
Новини
Дата

Forbes переоцінив статки співзасновників Grammarly. Частки Шевченка та Литвина подешевшали вдвоє – до $2,2 млрд

Максим Литвин та Олексій Шевченко залишилися доларовими мільярдерами, але втратили позиції у списку Forbes Real Time Billionaires (оновлено)

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Статки двох українських співзасновників стартапу Grammarly Максима Литвина,42, та Олексія Шевченка,42, оцінюються у $2,2 млрд на кожного, свідчать дані інтерактивного списку Real Time Billionaires Forbes.
  • Наразі Шевченко та Литвин посідають 1322-ге та 1333-тє місця у списку найбагатших людей світу. Рік тому вони посідали 728-му сходинку.
  • Кофаундери першого єдинорога з українським корінням стали доларовими мільярдерами в листопаді 2021 року, коли оцінка Grammarly злетіла до $13 млрд. Частки Шевченка й Литвина на той час були оцінені у щонайменше $4 млрд кожна.
  • Представник компанії згодом заявив, що зазначена оцінка є неточною.

Контекст

Троє українців – Литвин, Шевченко та програміст Дмитро Лідер – запустили сервіс із перевірки правопису Grammarly у 2009 році. У листопаді 2021-го він залучив $200 млн від низки іменитих інвесторів з оцінкою $13 млрд – завдяки цьому Литвин та Шевченко стали доларовими мільярдерами. Частка Лідера у Grammarly – лише 1%, тож він не потрапляє до списку найбагатших людей світу.

Компанія заперечувала оцінки Forbes, але не надала жодних доказів, що підтверджують іншу оцінку статків співзасновників. Стартап не розкриває даних про частки засновників та іншої фінансової інформації, посилаючись на те, що є приватною компанією.

Згідно з Pitchbook, близько 22% Grammarly належить інвесторам, які брали участь у двох раундах фінансування у 2019 та 2021 роках. Литвину й Шевченку на листопад 2021-го, за оцінками Forbes, належало по близько 35% капіталу.

Приводом для переоцінки стали нові дані з українських реєстрів про те, що жоден з акціонерів Grammarly не володіє часткою понад 25%.

76% компанії належать співробітникам та засновниками, найбільші пакети у Литвина, Шевченка та CEO Бреда Хувера, який приєднався до компанії у 2011-му. Для нової оцінки статків Литвина й Шевченка також використовувався дисконт у 25%.

Водночас інформація про розподіл акцій залишається оцінною.

Оновлено: 6 грудня керівник комунікацій Grammarly Шейн Колінз заявив, що зазначені вище оцінки є неточними, не навівши точних даних.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні