Категорія
Новини
Дата

Forbes оцінив статки засновників Grammarly – Шевченко та Литвин стали доларовими мільярдерами. Як вони цього досягли

3 хв читання

Останній раунд інвестицій перетворив стартап Grammarly з єдинорога на декакорн. Forbes оцінив сукупні статки двох співзасновників – Максима Литвина та Олексія Шевченка – у $8 млрд. Що ще цікавого в їхній історії

Співзасновники Grammarly Олексій Шевченко (ліворуч) та Максим Литвин. Фото Grammarly

Співзасновники Grammarly Олексій Шевченко (ліворуч) та Максим Литвин. Фото Grammarly

Інвестиційний раунд на $200 млн, про який популярний інструмент для перевірки правопису Grammarly оголосив минулого тижня, не просто катапультував вартість компанії до $13 млрд, а й зробив мільярдерами двох його засновників: Максима Литвина та Олексія Шевченка.

Стан кожного з українських підприємців, які у 2009 році разом із програмістом Дмитром Лідером запустили автоматизованого помічника для перевірки правопису, Forbes оцінює щонайменше у $4 млрд.

Згідно з Pitchbook, близько 22% Grammarly належить інвесторам, які брали участь у двох раундах фінансування у 2019 та 2021 роках. У той же час, третій співзасновник Лідер володіє лише 1% акцій, як раніше повідомив представник компанії Forbes Ukraine. Таким чином, у Литвина та Шевченка залишається приблизно по 35% капіталу Grammarly, кожна з часток коштує приблизно $4 млрд з урахуванням дисконту Forbes для приватних компаній. Ці цифри підтвердило знайоме з бізнесом джерело.

Grammarly заперечує оцінки Forbes, але не надала жодних доказів, що підтверджують іншу оцінку статків співзасновників. "Grammarly — приватна компанія і не розкриває дані про розподіл власності або цифри", — повідомила в електронному листі голова відділу комунікацій Grammarly Сенка Хаджимуратович.

Більше десяти років тому компанія зі штаб-квартирою в Сан-Франциско запустилася під назвою Sentenceworks (незабаром назву відкинули), як продукт за підпискою, який допомагав би студентам із граматикою та орфографією. З того часу Grammarly відійшов від фокусу виключно на освіті. Тепер їх додаток можна використовувати, щоб легко виправляти помилки в електронних листах, документах і так далі.

Компанія також випустила додаткові продукти, такі як Grammarly for Business – корпоративну версію сервісу перевірки граматики. Вона може похвалитися такими клієнтами, як Zoom, Cisco, Dell та Expedia.

З 2015 року основний продукт Grammary доступний по freemium-моделі з можливістю придбати передплату за $12-30 на місяць. "Для нас це був переломний момент", — говорив у 2019-му CEO Grammarly Бред Гувер в інтерв'ю Fast Company, пояснюючи, що "ефект сарафанного радіо дійсно починає працювати". Сьогодні компанія заявляє, що досягла 30 млн користувачів на день на 500 000 додатків та веб-сайтах, включаючи додатки для електронної пошти, браузери, соціальні мережі та Microsoft Word.

Це не єдина компанія, яку Литвин та Шевченко запустили разом. Підприємці, які познайомилися під час навчання у київському Міжнародному християнському університеті (нині закритий), кажуть, що ідея Grammarly насправді виникла з їхнього попереднього проекту MyDropBox, який з'явилося ще за їхніх університетських років. «Ми створили продукт, який допомагає вберегти студентські роботи від плагіату», – писав Литвин у своєму блозі у березні. «Це призвело до серйозного питання: чому люди взагалі обирають плагіат? Можливо, їм було важко передати те, що вони мали на увазі своїми словами?».

Їхня місія може здатися благородною, але виникли й деякі питання щодо мотивів Литвина та Шевченка на початку їхнього бізнес-шляху. Виявилося, що два сервіси-попередники MyDropBox, які вони запустили для допомоги викладачам у перевірці студентських робіт на плагіат, пов'язані з сайтами, які продають курсові роботи. На той час вони говорили виданню The Chronicle of Higher Education, що їх найняли для розробки сайту з написання студентських есе, але заперечували зв'язок між двома підприємствами. «Ми ніколи, ніколи не продавали жодних робіт, які були завантажені на наш сервіс», – сказав Шевченко у 2002 році.

Скандал перетворився на майже забутий епізод їхньої біографії, коли Литвин та Шевченко переїхали до США та Канади відповідно, щоб здобути ступінь MBA в Університеті Вандербільта та Університеті Торонто. Потім вони втілили у життя своє бачення MyDropBox. Його у результаті купила компанія Blackboard, яка займається освітніми технологіями. Схоже, що один з них або обидва ще живуть у Ванкувері, і неясно, чи отримали вони громадянство США чи Канади. Grammarly має офіси в Сан-Франциско, Ванкувері та Києві.

У попередньому раунді у жовтні 2019 року Grammarly залучив від інвесторів $90 млн за оцінкою $1 млрд. Його очолив General Catalyst за участю Institutional Venture Partners (IVP) та інших інвесторів. Нове фінансування залучило нових інвесторів, у тому числі Baillie Gifford та BlackRock, розкрив деталі у своєму блозі CEO Grammarly.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні