Категорія
Новини
Дата

Forbes оцінив статки засновників Grammarly – Шевченко та Литвин стали доларовими мільярдерами. Як вони цього досягли

Останній раунд інвестицій перетворив стартап Grammarly з єдинорога на декакорн. Forbes оцінив сукупні статки двох співзасновників – Максима Литвина та Олексія Шевченка – у $8 млрд. Що ще цікавого в їхній історії

Співзасновники Grammarly Олексій Шевченко (ліворуч) та Максим Литвин. Фото Grammarly

Співзасновники Grammarly Олексій Шевченко (ліворуч) та Максим Литвин. Фото Grammarly

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Інвестиційний раунд на $200 млн, про який популярний інструмент для перевірки правопису Grammarly оголосив минулого тижня, не просто катапультував вартість компанії до $13 млрд, а й зробив мільярдерами двох його засновників: Максима Литвина та Олексія Шевченка.

Стан кожного з українських підприємців, які у 2009 році разом із програмістом Дмитром Лідером запустили автоматизованого помічника для перевірки правопису, Forbes оцінює щонайменше у $4 млрд.

Згідно з Pitchbook, близько 22% Grammarly належить інвесторам, які брали участь у двох раундах фінансування у 2019 та 2021 роках. У той же час, третій співзасновник Лідер володіє лише 1% акцій, як раніше повідомив представник компанії Forbes Ukraine. Таким чином, у Литвина та Шевченка залишається приблизно по 35% капіталу Grammarly, кожна з часток коштує приблизно $4 млрд з урахуванням дисконту Forbes для приватних компаній. Ці цифри підтвердило знайоме з бізнесом джерело.

Grammarly заперечує оцінки Forbes, але не надала жодних доказів, що підтверджують іншу оцінку статків співзасновників. "Grammarly — приватна компанія і не розкриває дані про розподіл власності або цифри", — повідомила в електронному листі голова відділу комунікацій Grammarly Сенка Хаджимуратович.

Більше десяти років тому компанія зі штаб-квартирою в Сан-Франциско запустилася під назвою Sentenceworks (незабаром назву відкинули), як продукт за підпискою, який допомагав би студентам із граматикою та орфографією. З того часу Grammarly відійшов від фокусу виключно на освіті. Тепер їх додаток можна використовувати, щоб легко виправляти помилки в електронних листах, документах і так далі.

Компанія також випустила додаткові продукти, такі як Grammarly for Business – корпоративну версію сервісу перевірки граматики. Вона може похвалитися такими клієнтами, як Zoom, Cisco, Dell та Expedia.

З 2015 року основний продукт Grammary доступний по freemium-моделі з можливістю придбати передплату за $12-30 на місяць. "Для нас це був переломний момент", — говорив у 2019-му CEO Grammarly Бред Гувер в інтерв'ю Fast Company, пояснюючи, що "ефект сарафанного радіо дійсно починає працювати". Сьогодні компанія заявляє, що досягла 30 млн користувачів на день на 500 000 додатків та веб-сайтах, включаючи додатки для електронної пошти, браузери, соціальні мережі та Microsoft Word.

Це не єдина компанія, яку Литвин та Шевченко запустили разом. Підприємці, які познайомилися під час навчання у київському Міжнародному християнському університеті (нині закритий), кажуть, що ідея Grammarly насправді виникла з їхнього попереднього проекту MyDropBox, який з'явилося ще за їхніх університетських років. «Ми створили продукт, який допомагає вберегти студентські роботи від плагіату», – писав Литвин у своєму блозі у березні. «Це призвело до серйозного питання: чому люди взагалі обирають плагіат? Можливо, їм було важко передати те, що вони мали на увазі своїми словами?».

Їхня місія може здатися благородною, але виникли й деякі питання щодо мотивів Литвина та Шевченка на початку їхнього бізнес-шляху. Виявилося, що два сервіси-попередники MyDropBox, які вони запустили для допомоги викладачам у перевірці студентських робіт на плагіат, пов'язані з сайтами, які продають курсові роботи. На той час вони говорили виданню The Chronicle of Higher Education, що їх найняли для розробки сайту з написання студентських есе, але заперечували зв'язок між двома підприємствами. «Ми ніколи, ніколи не продавали жодних робіт, які були завантажені на наш сервіс», – сказав Шевченко у 2002 році.

Скандал перетворився на майже забутий епізод їхньої біографії, коли Литвин та Шевченко переїхали до США та Канади відповідно, щоб здобути ступінь MBA в Університеті Вандербільта та Університеті Торонто. Потім вони втілили у життя своє бачення MyDropBox. Його у результаті купила компанія Blackboard, яка займається освітніми технологіями. Схоже, що один з них або обидва ще живуть у Ванкувері, і неясно, чи отримали вони громадянство США чи Канади. Grammarly має офіси в Сан-Франциско, Ванкувері та Києві.

У попередньому раунді у жовтні 2019 року Grammarly залучив від інвесторів $90 млн за оцінкою $1 млрд. Його очолив General Catalyst за участю Institutional Venture Partners (IVP) та інших інвесторів. Нове фінансування залучило нових інвесторів, у тому числі Baillie Gifford та BlackRock, розкрив деталі у своєму блозі CEO Grammarly.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні