Засновники Grammarly: Олексій Шевченко і Максим Литвин. Ілюстрація Анна Наконечна /grammarly.com
Категорія
Новини
Дата

Засновники Grammarly потрапили до глобального списку мільярдерів від Forbes із $8 млрд на двох. Які українці ще в рейтингу

2 хв читання

Засновники Grammarly: Олексій Шевченко і Максим Литвин. Ілюстрація Анна Наконечна Фото grammarly.com

До глобального списку найбагатших американського Forbes 30 листопада потрапили ще двоє українців – Максим Литвин та Олексій Шевченко, засновники Grammarly. У кожного по $4 млрд, а їхнє місце в глобальному рейтингу – 797-ме. Хто ще в цьому списку

Forbes включив Литвина та Шевченка до рейтингу світових мільярдерів Real Time Billionaires, який оновлюється кожні пʼять хвилин.

На один рядок нижче за українців – власник Вашингтонської футбольної команди Деніел Снайдер, 57, а на один вище – співзасновник індійської ІТ-компанії Infosys Сенапаті Гопалакрішнан, 66. Очолює список Ілон Маск, 50, Forbes оцінює його статки в $295,1 млрд.

Литвин та Шевченко не розкривають свій вік. Пресслужба Grammarly відмовилася розкрити вік засновників компанії, посилаючись на те, що це персональні дані.

Засновники Grammarly – не єдині представники IT-сфери, які розширили список українців у глобальному рейтингу Forbes. У липні американське видання оцінило статки співзасновника фінтех-стартапу Revolut українця Влада Яценка в $1,1 млрд. Він посів 2517-те місце.

Загалом у глобальному рейтингу Forbes 10 українців:

401. Ринат Ахметов – $7 млрд. Джерело статків: сталь та вугілля.

797. Алекс Шевченко – $4 млрд. Джерело статків: програмне забезпечення.

797. Макс Литвин – $4 млрд. Джерело статків: програмне забезпечення.

1388. Віктор Пінчук – $2,4 млрд. Джерело статків: сталеві труби.

1608. Костянтин Жеваго – $2,1 млрд. Джерело статків: видобуток корисних копалин.

1797. Ігор Коломойський – $1,8 млрд. Джерело статків: банківська сфера.

1880. Геннадій Боголюбов – $1,7 млрд. Джерело статків: банківська сфера.

1988. Петро Порошенко – $1,6 млрд. Джерело статків: кондитерські вироби.

2287. Вадим Новинський – $1,3 млрд. Джерело статків: сталь.

2484. Влад Яценко – $1,1 млрд. Джерело статків: фінтех.

Окрім бізнесменів з українським громадянством, у глобальному списку Forbes є підприємці, народжені в Україні, але які іммігрували до інших країн. Серед найбагатших: сімʼя Пріцкер ($31 млрд), яка веде бізнес у США та володіє мережею готелів Hyatt, засновник «Альфа-Груп» Михайло Фрідман ($15,2 млрд) і власник групи компаній «Ренова» Віктор Вексельберг ($11,7 млрд) ).

У місцевому українському списку Литвину та Шевченку не вистачило $3 млрд, щоб зрівнятися з найбагатшим українцем Рінатом Ахметовим. Віктор Пінчук, який був на другому місці, тепер на четвертому.

Поки статки Ахметова з 2013 року скоротилися на $8 млрд, компанія стартаперів Grammarly за два роки перетворилася з єдинорога (з оцінкою понад $1 млрд) на декакорн (оцінка понад $10 млрд). Оцінка Grammarly зросла в шість разів, до $13 млрд, 18 листопада після останнього раунду інвестицій на $200 млн. Тепер це найдорожча вітчизняна приватна технологічна компанія.

Grammarly розробляє автоматизований помічник для перевірки граматики та орфографії – з ним можна виправляти помилки, наприклад, в електронних листах та документах. Литвин та Шевченко, а також програміст Дмитро Лідер (володіє лише 1% акцій) запустили компанію у 2009 році. Серед великих клієнтів – компанії Zoom, Cisco та Dell. Щодня сервіс використовують 30 млн осіб.

Grammarly не розкриває свою виручку, але сторонні сервіси (D&B, Owler тощо) оцінюють річні заробітки компанії в діапазоні $60–70 млн. Це залишає потенціал для зростання. 2018-го розмір ринку перевірки тексту оцінювався в $1,2 млрд, а до 2028-го він зросте ще на 28%, підраховує компанія DataIntelo.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні