Засновники Grammarly: Олексій Шевченко і Максим Литвин. Ілюстрація Анна Наконечна /grammarly.com
Категорія
Новини
Дата

Засновники Grammarly потрапили до глобального списку мільярдерів від Forbes із $8 млрд на двох. Які українці ще в рейтингу

Засновники Grammarly: Олексій Шевченко і Максим Литвин. Ілюстрація Анна Наконечна Фото grammarly.com

До глобального списку найбагатших американського Forbes 30 листопада потрапили ще двоє українців – Максим Литвин та Олексій Шевченко, засновники Grammarly. У кожного по $4 млрд, а їхнє місце в глобальному рейтингу – 797-ме. Хто ще в цьому списку

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Forbes включив Литвина та Шевченка до рейтингу світових мільярдерів Real Time Billionaires, який оновлюється кожні пʼять хвилин.

На один рядок нижче за українців – власник Вашингтонської футбольної команди Деніел Снайдер, 57, а на один вище – співзасновник індійської ІТ-компанії Infosys Сенапаті Гопалакрішнан, 66. Очолює список Ілон Маск, 50, Forbes оцінює його статки в $295,1 млрд.

Литвин та Шевченко не розкривають свій вік. Пресслужба Grammarly відмовилася розкрити вік засновників компанії, посилаючись на те, що це персональні дані.

Засновники Grammarly – не єдині представники IT-сфери, які розширили список українців у глобальному рейтингу Forbes. У липні американське видання оцінило статки співзасновника фінтех-стартапу Revolut українця Влада Яценка в $1,1 млрд. Він посів 2517-те місце.

Загалом у глобальному рейтингу Forbes 10 українців:

401. Ринат Ахметов – $7 млрд. Джерело статків: сталь та вугілля.

797. Алекс Шевченко – $4 млрд. Джерело статків: програмне забезпечення.

797. Макс Литвин – $4 млрд. Джерело статків: програмне забезпечення.

1388. Віктор Пінчук – $2,4 млрд. Джерело статків: сталеві труби.

1608. Костянтин Жеваго – $2,1 млрд. Джерело статків: видобуток корисних копалин.

1797. Ігор Коломойський – $1,8 млрд. Джерело статків: банківська сфера.

1880. Геннадій Боголюбов – $1,7 млрд. Джерело статків: банківська сфера.

1988. Петро Порошенко – $1,6 млрд. Джерело статків: кондитерські вироби.

2287. Вадим Новинський – $1,3 млрд. Джерело статків: сталь.

2484. Влад Яценко – $1,1 млрд. Джерело статків: фінтех.

Окрім бізнесменів з українським громадянством, у глобальному списку Forbes є підприємці, народжені в Україні, але які іммігрували до інших країн. Серед найбагатших: сімʼя Пріцкер ($31 млрд), яка веде бізнес у США та володіє мережею готелів Hyatt, засновник «Альфа-Груп» Михайло Фрідман ($15,2 млрд) і власник групи компаній «Ренова» Віктор Вексельберг ($11,7 млрд) ).

У місцевому українському списку Литвину та Шевченку не вистачило $3 млрд, щоб зрівнятися з найбагатшим українцем Рінатом Ахметовим. Віктор Пінчук, який був на другому місці, тепер на четвертому.

Поки статки Ахметова з 2013 року скоротилися на $8 млрд, компанія стартаперів Grammarly за два роки перетворилася з єдинорога (з оцінкою понад $1 млрд) на декакорн (оцінка понад $10 млрд). Оцінка Grammarly зросла в шість разів, до $13 млрд, 18 листопада після останнього раунду інвестицій на $200 млн. Тепер це найдорожча вітчизняна приватна технологічна компанія.

Grammarly розробляє автоматизований помічник для перевірки граматики та орфографії – з ним можна виправляти помилки, наприклад, в електронних листах та документах. Литвин та Шевченко, а також програміст Дмитро Лідер (володіє лише 1% акцій) запустили компанію у 2009 році. Серед великих клієнтів – компанії Zoom, Cisco та Dell. Щодня сервіс використовують 30 млн осіб.

Grammarly не розкриває свою виручку, але сторонні сервіси (D&B, Owler тощо) оцінюють річні заробітки компанії в діапазоні $60–70 млн. Це залишає потенціал для зростання. 2018-го розмір ринку перевірки тексту оцінювався в $1,2 млрд, а до 2028-го він зросте ще на 28%, підраховує компанія DataIntelo.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні