Категорія
Новини
Дата

Франція розслідує корупцію у російському підрозділі Auchan 

Французька прокуратура розслідує діяльність російської дочірньої компанії Auchan у звʼязку зі звинуваченнями у шахрайстві та хабарництві співробітників групи з метою власного збагачення, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розслідування фінансової прокуратури Франції Parquet National Financier (PNF) було розпочато у березні 2020 року, але про його існування стало відомо лише нещодавно діловому журналу Challenges.
  • Зазначається, що Parquet National Financier розслідує звинувачення у фальсифікації тендерів та штучному підвищенні цін.
  • Цей випадок є ще однією проблемою в Росії для Auchan і його власників, які піддалися критиці за те, що залишилися в країні після вторгнення РФ в Україну, незважаючи на те, що багато західних компаній пішли. 
  • Прокуратура вивчає твердження про надання хабара іноземній посадовій особі, надання хабара фізичною особою, а також про співучасть та приховування цих злочинів, підтвердили Financial Times у компанії.
  • Обвинувальних висновків ще не винесено, декілька керівників були допитані, зокрема генеральний секретар Auchan Пʼєр Буксеншуц, його директор з міжнародної безпеки Ів Арно і колишній директор з безпеки в російській філії Ерік Галлієрде, а також інші нинішні та колишні співробітники.
  • Auchan заявив, що повністю співпрацює зі слідством. «Ашан» є потерпілим у цій справі і залишає за собою право приєднатися до справи як цивільний позивач, – йдеться у заяві компанії. – Метою розслідування є зʼясування фактів у російській дочірній компанії Auchan, але воно не спрямоване проти Auchan».
  • Справа повʼязана зі звинуваченнями у «шахрайстві та завищенні рахунків за продукти, які Auchan Росія купує у Росії, і тому це виключно російська проблема», додали у компанії.

Контекст

З моменту відкриття свого першого магазину в Росії в 2002 році Auchan розвинув мережу з 230 торгових майданчиків та понад 30 000 співробітників у країні, що становить близько 10% його виручки у 2022 році.

Критика щодо його рішення залишитися в країні посилилася у лютому, коли газета Le Monde повідомила, що мережа Auchan у РФ відправляла продовольство для російської армії. Газета також повідомила, що торгові точки Leroy Merlin у Росії дозволили проводити збори на підтримку воєнних дій перед своїми магазинами.

У березні Leroy Merlin оголосив, що продасть свій російський бізнес місцевому керівництву, скасувавши своє попереднє рішення залишитися в країні. Ця угода перебуває на розгляді регуляторів РФ, повідомляла тоді французька група Adeo, яка володіє мережею Leroy Merlin.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні