Категорія
Новини
Дата

Французька Michelin продала російський бізнес місцевому дистрибʼютору

1 хв читання

Французький виробник шин Michelin продав свої активи у Росії компанії «Пауер Інтернешнл Тайрс», сказано в пресрелізі.

Ключові факти

  • Зазначається, що французька компанія зупинила свою виробничу діяльність у Росії 15 березня 2022 року у звʼязку з початком війну в Україні.
  • 26 травня Michelin оголосила про підписання угоди з ТОВ «Пауер Інтернешнл Тайрс». Дистрибʼютор придбав активи виробничої компанії Michelin (ТОВ «Мішлен», шинний завод у підмосковному Давидові) та Camso CIS (ТОВ «Камсо Сі-Ай-Ес»), що спеціалізується на торгівлі шинами та гусеницями для спецтехніки. 
  • «Пауер Інтернешнл Тайрс» є партнером Michelin і одним з основних дистрибʼюторів шин у Росії та має представництва по всій країні.
  • Ця угода вже схвалена відповідними органами. Згідно із заявою вона дозволить зберегти 250 робочих місць, головним чином у Давидово. 
  • Водночас варіант передачі бізнесу місцевому менеджменту був неможливий через серйозні труднощі, які дозволяють зробити цю діяльність автономною.

Контекст

Група Michelin працювала у Росії з 1997 року. Усі витрати, повʼязані з припиненням діяльності в Росії, були враховані у 2022 році. 

Однак у травні 2023 року група визнає витрати у розмірі кількох десятків мільйонів євро, відповідно до курсових різниць. Витрати буде визнані у складі операційного прибутку, а не розподілені за сегментами, тому це не вплине на прогноз Michelin на 2023 рік.

У російському підрозділі Michelin працювало близько 1000 осіб. Основний актив виробника в РФ – завод із виробництва шин у Московській області. Виробнича потужність заводу становить від 1,5 млн до 2 млн шин на рік, переважно це шини для легкових авто. 

За даними компанії, на РФ припадає 2% від загального обсягу продажу групи та 1% від світового виробництва автомобільних шин. Балансові ризики, повʼязані з відходом компанії з російського ринку, оцінювалися в €250 млн.

У червні минулого року Michelin планував до кінця 2022 року передати свій російський бізнес місцевому топменеджменту, йдеться у пресрелізі компанії. У Michelin заявили про неможливість продовження постачання в «актуальних умовах». 

Днями німецька компанія Continental AG, що володіла заводом і дистрибʼютором шин у Росії, продала активи місцевому холдингу S8 Capital, пише Bild.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні