Категорія
Новини
Дата

«Газпром» створює власну приватну військову компанію – ГУР

2 хв читання

Російська компанія «Газпром нефть» створює власну приватну військову компанію, повідомляє Головне управління розвідки України. ГУР наводить відповідне розпорядження від 4 лютого, підписане головою уряду РФ Михайлом Мішустіним.

Ключові факти

  • Документ встановлює, що засновниками організації буде ПАТ «Газпром нефть» із розміром частки у статутному капіталі 70% та «приватна охоронна організація «Стаф-центр» із часткою 30%.
«Газпром» створює власну приватну військову компанію – ГУР /Фото 1

Фото: Головне управління розвідки МО України

  • Згідно із повідомленням розвідки, при створенні «організації» російський уряд посилається на закон «Про безпеку обʼєктів паливно-енергетичного комплексу», де зазначено, що підприємствам галузі «може бути надано право на заснування приватної охоронної організації». Зазначається, що розмір частки такого підприємства у статутному капіталі новоствореної «організації» не може бути меншим ніж 50%.
  • «Таким чином у РФ продовжується «гонка озброєнь» серед основних політичних гравців, які активно створюють приватні армії за прикладом ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина», – інформує українська розвідка.

Контекст

На початку вторгнення ПВК «Вагнер» налічувала до 5000 найманців. Зараз це один із головних атакувальних підрозділів РФ чисельністю в окремий армійський корпус. Група «Вагнер» не рахується із втратами і не зменшує тиск на позиції ЗСУ, зазнаючи численних локальних невдач. Якщо до 2022 року це була маленька і жорстока армія, яка воювала за гроші в проблемних регіонах світу, то нині це окрема армія зі своїми танками, артилерією, ППО і авіацією. Вона оснащена краще, ніж деякі регулярні військові підрозділи РФ, і отримує забезпечення від Міноборони РФ на рівні з армійськими формуваннями. 

Підрозділи «Вагнера» в усіх війнах виконують найбільш брудну й огидну роботу – за це їм і платять. Вони вбили журналістів у ЦАР та сотні мирних мешканців у Малі, катували і вбивали у найжорстокіший спосіб мирних мешканців у Сирії, скоювали інші страшні злочини.

За інформацією британської розвідки, щомісяця на фінансування підрозділів «Вагнера» в Україні витрачається $100 млн. Зазвичай спонсором найманців називають самого Пригожина, але це надто велика сума витрат, навіть попри статус олігарха (російські медіа оцінюють його статки приблизно в 15 млрд руб., або $212 млн).

ПВК «Вагнер» входить до групи компаній «Конкорд», що належить Пригожину. З 2011 року ця група є одним із основних отримувачів російських бюджетних коштів за харчування шкіл, лікарень, в’язниць і, звісно ж, російської армії. Зокрема, у 2013 році «Конкорд» Пригожина отримав 92 млрд руб. за послуги харчування військових частин РФ.

У групу «Конкорд» також входить ТОВ «Мегалайн», яке отримує десятки мільярдів рублів від Міноборони РФ на будівництво і обслуговування військових містечок і військових полігонів. Тобто впродовж десятиліття Пригожин заробляв статки саме на російській армії. 

Із 50 000 вагнерівців на початок січня понад 4100 загинули і понад 10 000 дістали поранення. Тобто група втратила принаймні 30% своїх сил.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні