Категорія
Новини
Дата

«Газпром» створює власну приватну військову компанію – ГУР

Російська компанія «Газпром нефть» створює власну приватну військову компанію, повідомляє Головне управління розвідки України. ГУР наводить відповідне розпорядження від 4 лютого, підписане головою уряду РФ Михайлом Мішустіним.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Документ встановлює, що засновниками організації буде ПАТ «Газпром нефть» із розміром частки у статутному капіталі 70% та «приватна охоронна організація «Стаф-центр» із часткою 30%.
«Газпром» створює власну приватну військову компанію – ГУР /Фото 1

Фото: Головне управління розвідки МО України

  • Згідно із повідомленням розвідки, при створенні «організації» російський уряд посилається на закон «Про безпеку обʼєктів паливно-енергетичного комплексу», де зазначено, що підприємствам галузі «може бути надано право на заснування приватної охоронної організації». Зазначається, що розмір частки такого підприємства у статутному капіталі новоствореної «організації» не може бути меншим ніж 50%.
  • «Таким чином у РФ продовжується «гонка озброєнь» серед основних політичних гравців, які активно створюють приватні армії за прикладом ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина», – інформує українська розвідка.

Контекст

На початку вторгнення ПВК «Вагнер» налічувала до 5000 найманців. Зараз це один із головних атакувальних підрозділів РФ чисельністю в окремий армійський корпус. Група «Вагнер» не рахується із втратами і не зменшує тиск на позиції ЗСУ, зазнаючи численних локальних невдач. Якщо до 2022 року це була маленька і жорстока армія, яка воювала за гроші в проблемних регіонах світу, то нині це окрема армія зі своїми танками, артилерією, ППО і авіацією. Вона оснащена краще, ніж деякі регулярні військові підрозділи РФ, і отримує забезпечення від Міноборони РФ на рівні з армійськими формуваннями. 

Підрозділи «Вагнера» в усіх війнах виконують найбільш брудну й огидну роботу – за це їм і платять. Вони вбили журналістів у ЦАР та сотні мирних мешканців у Малі, катували і вбивали у найжорстокіший спосіб мирних мешканців у Сирії, скоювали інші страшні злочини.

За інформацією британської розвідки, щомісяця на фінансування підрозділів «Вагнера» в Україні витрачається $100 млн. Зазвичай спонсором найманців називають самого Пригожина, але це надто велика сума витрат, навіть попри статус олігарха (російські медіа оцінюють його статки приблизно в 15 млрд руб., або $212 млн).

ПВК «Вагнер» входить до групи компаній «Конкорд», що належить Пригожину. З 2011 року ця група є одним із основних отримувачів російських бюджетних коштів за харчування шкіл, лікарень, в’язниць і, звісно ж, російської армії. Зокрема, у 2013 році «Конкорд» Пригожина отримав 92 млрд руб. за послуги харчування військових частин РФ.

У групу «Конкорд» також входить ТОВ «Мегалайн», яке отримує десятки мільярдів рублів від Міноборони РФ на будівництво і обслуговування військових містечок і військових полігонів. Тобто впродовж десятиліття Пригожин заробляв статки саме на російській армії. 

Із 50 000 вагнерівців на початок січня понад 4100 загинули і понад 10 000 дістали поранення. Тобто група втратила принаймні 30% своїх сил.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні