Категорія
Новини
Дата

«Газпром» з початку року скоротив експорт газу до країн далекого зарубіжжя на третину. Видобуток впав на понад 10%

З початку року російський «Газпром» скоротив експорт газу до країн далекого зарубіжжя на 33,1%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, йдеться у повідомленні компанії. «Газпром» заявив, що «постачає газ згідно з підтвердженими заявками».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • З 1 січня до 15 липня, компанія видобула 249,7 млрд куб. м газу. Це на 10,4% (на 29,1 млрд. куб. м) менше, ніж минулого року, повідомляє компанія.
  • Попит на газ компанії із газотранспортної системи на внутрішньому ринку за цей період зменшився на 1,9% (на 2,7 млрд куб. м).
  • Експорт газу до країн далекого зарубіжжя становив 71,9 млрд куб. м – на 33,1% (на 35,6 млрд. куб. м) менше, ніж за той же період 2021 року. «Газпром» постачає газ згідно з підтвердженими заявками», – наголошується в повідомленні.
  • «Газпром» також зазначає, що «зростає експорт газу до Китаю газопроводом «Сила Сибіру».

Контекст

У червні ЄС вперше отримав більше природного газу морськими шляхами зі США, ніж через трубопроводи з РФ.

Минулого місяця РФ скоротила потік газу до 40% від загальної потужності трубопроводу «Північний потік», посилаючись на затримку з поверненням обладнання, яке обслуговується німецькою Siemens Energy у Канаді. Уряд Канади зробив виняток із санкцій і дозволив відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування, до Німеччини. 13 липня стало відомо, Канада дозволила ремонтувати на своєму заводі до шести турбін «Північного потоку» протягом двох років. 

«Північний потік» з річною потужністю понад 55 млрд куб. м наразі простоює через «плановий ремонт». Європа та зокрема Німеччина побоюються, що РФ може продовжити заплановане технічне обслуговування, щоб ще більше обмежити постачання газу, що зруйнує плани заповнення сховищ на зиму.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні