Категорія
Новини
Дата

Канада дозволила ремонтувати до шести турбін «Північного потоку» протягом двох років – The Globe and Mail

Уряд Канади дозволив компанії Siemens Canada ремонтувати турбіни газопроводу «Північний потік» протягом двох років. Рішення поширюється не на одну, а на шість одиниць обладнання, пише канадська The Globe and Mail.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення поширюється не тільки на одну турбіну, яка не повернулася до Росії з капітального ремонту на заводі у Монреалі, а й на інші двигуни магістралі. Ще пʼять двигунів можуть бути відправлені до Siemens Canada протягом наступних двох років для регулярного технічного обслуговування. 
  • «Siemens Canada відправить турбінне обладнання до Німеччини, уряд якої потім передасть його Росії. Непрямий маршрут повернення може дозволити Канаді заявити, що вона не порушила своїх санкцій», – пише видання.
  • Домовленість із Siemens дозволяє уряду Канади відкликати дозвіл на зняття санкцій у будь-який час, повідомив один із канадських чиновників.

Контекст

Повернути якнайшвидше турбіну просив Оттаву уряд Німеччини. Україна виступила категорично проти такого кроку, посилаючись на порушення санкцій. 22 червня Київ повідомив уряд Канади про те, що у РФ є технічна можливість невідкладно та безоплатно відновити постачання, бо вона має законтрактовані та оплачені транзитні потужності через українську територію, а вимоги про часткове зняття санкцій потрібні Москві для створення такого прецеденту.

У суботу уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини.

ЄС не бачить порушення санкцій у рішенні Канади передати Німеччині відремонтовану турбіну для встановлення на російський газопровід «Північний потік», заявив речник Єврокомісії Тім МакФі. Рішення Канади також підтримав Держдеп США: воно «допоможе поповнити запаси газу».

Президент Володимир Зеленський раніше заявив, що поступка Канади щодо повернення до Німеччини відремонтованої турбіни Siemens для «Північного потоку» є небезпечним винятком

Міністерству закордонних справ довелося викликати представника Канади через «абсолютно неприйнятний виняток із санкційного режиму проти Росії», повідомив Зеленський. Він заявив, що Канада не повинна була, «але все ж таки вирішила передати» турбіну Росії. Через це рішення РФ у будь-який момент може припинити постачання газу в Європу, вважає Зеленський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні