Доходи Росії від нафти й газу в лютому скоротилися майже вдвічі – Bloomberg /ShutterStock
Категорія
Новини
Дата

Доходи Росії від нафти й газу в лютому скоротилися майже вдвічі – Bloomberg

ShutterStock

Податкові надходження РФ від нафти і газу в лютому впали на 46%, як порівняти з минулим роком, до 521 млрд руб. ($6,91 млрд), повідомило російське Міністерство фінансів. За підрахунками Bloomberg, доходи від сирої нафти та нафтопродуктів, на частку яких минулого місяця припадало понад дві третини надходжень від податку на енергію, впали на 48%, до 361 млрд руб.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Скорочення відрахувань до державного бюджету відбулося після того, як ціна на нафту сорту Urals – ключову експортну суміш Росії – впала зі значним дисконтом порівняно з еталоном марки Brent. 
  • Європейський союз заборонив більшу частину морського імпорту сирої нафти та нафтопродуктів із Росії, а «Велика сімка» запровадила верхню межу цін.
  • Враховуючи, що рік тому ціна на нафту марки Urals становила в середньому трохи більше половини її вартості, Росія прагне поступово звузити дисконт до марки Brent, яку вона використовує для розрахунку податків, щоб збільшити доходи в умовах санкцій. Доходи від енергоносіїв становлять близько третини національної скарбниці, що перебуває під тиском через зростання вартості фінансування війни в Україні.
Доходи Росії від нафти й газу в лютому скоротилися майже вдвічі – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Доходи від продажу газу в лютому впали майже на 42%, як порівняти з минулим роком, до 161 млрд руб. Доходи бюджету від експортних мит на газ впали на 81%, до 40 млрд руб., після того, як національний газовий гігант ПАТ «Газпром» скоротив трубопровідні потоки до Європи, що історично є його найбільшим ринком, а ціни на пальне значно знизилися на тлі теплішої, ніж зазвичай, погоди.

Контекст

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 барелів, до 1 млн барелів на добу, на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадають на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Російська нафта дедалі більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином, західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Влада Росії неодноразово заявляла про можливе зменшення видобутку у відповідь на санкції. Росія в березні скоротить видобуток нафти на 500 000 барелів на добу, але не продаватиме нафту дешевше за цінове обмеження, заявив російський віцепремʼєр Олександр Новак. Це відбувається під тиском ембарго ЄС та через обмеження цін «Великою сімкою» на російську нафту. Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні