Категорія
Новини
Дата

«Газпром» скоротив експорт газу на 45% з початку року, видобуток упав на майже 20%

Російський «Газпром» з 1 січня по 15 грудня 2022 року видобув 394,1 млрд кубометрів газу, що на 19,6% менше, ніж минулого року, повідомляє компанія. Водночас експорт до країн далекого зарубіжжя впав на 45,1%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням «Газпрому», попит на газ компанії з газотранспортної системи (ГТС) на внутрішньому ринку за цей період зменшився на 5,2% (на 12,5 млрд кубометрів).
  • Експорт до країн далекого зарубіжжя становив 97,8 млрд кубометрів, це на 45,1%, або на 80,2 млрд кубометрів, менше, ніж за такий же період 2021 року. 
  • Водночас у «Газпрому» зріс експорт газу до Китаю газопроводом «Сила Сибіру» в рамках двостороннього довгострокового контракту з CNPC. 

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії. Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня «Газпром» заявив, що єдиний робочий газоперекачувальний агрегат Trent 60 буде зупинено на три доби для проведення технічного обслуговування та планово-запобіжних робіт 31 серпня, після ремонту прокачування так і не поновилося. Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що проблеми із постачанням газу газогоном «Північний потік» зникнуть після того, як буде знято санкції, що перешкоджають обслуговуванню трубопроводу.

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнгольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку». 29 вересня берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік». 

Російський «Газпром» зберіг стабільні доходи від продажу газу, оскільки зростання цін компенсувало рішення скоротити постачання до Європи. Компанія зараз постачає до ЄС близько 84 млн кубометрів на день через Україну та Туреччину, порівняно із середнім показником у 480 млн на день торік, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні