Категорія
Новини
Дата

«Газпром» зупиняє поставки газу данській Orsted та поставки до Німеччини, які здійснювала компанія Shell

Російський «Газпром» заявив, що припиняє надходження газу до данської Orsted. Поставки також зупинили компанії Shell Energy, яка постачала газ Німеччині. Обидва підприємства не здійснили платежі в рублях. Про це пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Газпром» заявив, що Orsted не сплатив за поставку газу до кінця робочого дня 31 травня. Компанія з 1 червня припиняє поставку, поки вона не розрахується за вимогами Росії.
  • «Газ для Данії більшою мірою необхідно закуповувати на європейському газовому ринку. Ми очікуємо, що це стане можливим», — заявив виконавчий директор Orsted Мадс Ніппер невдовзі після оголошення «Газпрому».
  • «Газпром» також повідомив, що в Shell Energy Europe Limited заявила, що не буде платити в рублях за газ, який постачається до Німеччини. За контрактом передбачено поставки газу до 1,2 млрд кубометрів на рік.

Контекст

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні країни» розраховуватися за російський газ у рублях. Нові правила країни-агресора почали діяти 1 квітня.

Передбачається, що іноземні покупці повинні відкрити в Газпромбанку спеціальні рублеві та валютні рахунки типу «К», перераховувати туди гроші за газ у валюті контракту, а Газпромбанк мінятиме валюту на рублі й переказуватиме рублі «Газпрому».

Натомість ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ оплачувати постачання газу в рублях. Постачання російського газу до ПольщіБолгарії, Фінляндії та Нідерландам вже припинено через відмову цих країн перейти на розрахунки за газ у рублях.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні