Категорія
Новини
Дата

«Газпром» заявив, що зупинить постачання газу до Польщі вже завтра. PGNiG відмовилася платити в рублях

Російський «Газпром» повідомив нафтогазову компанію Польщі PGNiG, що збирається повністю зупинити постачання газу з 27 квітня, йдеться у заяві польської держкомпанії. PGNiG відмовилася платити за газ в рублях. Рішення російської сторони збіглося із запровадженням Польщею санкцій проти «Газпрому».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 26 квітня PGNiG отримала лист від «Газпрому» про зупинку поставок за ямальським контрактом, повідомила компанія. PGNiG та Gaz-system (оператор ГТС Польщі) заявляють, що наразі всі поставки клієнтам здійснюються відповідно до їхніх потреб. Компанії заявили, що стежать за ситуацією і готові до різних сценаріїв.
  • PGNiG відмовилася оплачувати постачання російського газу з обовʼязковою конвертацією в рублі, пише російський «Інтерфакс», посилаючись на заяву компанії. Призупинення постачання порушує контракт, і компанія «зробить відповідні кроки для відновлення постачання природного газу», цитує агентство заяву компанії.
  • «Газпром експорт» зупинить постачання о 9:00 за Москвою 27 квітня. Постачання зупинять через пункти прийому-здавання «Дроздовичі», «Високе», «Тетерівка» та «Кондратки», тобто через усі точки входу російського газу до Польщі, сказано в заяві «Газпрому». 

Контекст

26 квітня Польща запровадила перший пакет санкцій проти Росії, до якого, зокрема, увійшов «Газпром».

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні країни» розраховуватися за російський газ у рублях. Нові правила країни-агресора почали діяти 1 квітня. Натомість ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ оплачувати постачання газу в рублях. Міністри енергетики країн «Великої сімки» заявили, що оплата за російський газ у рублях неприпустима і є одностороннім і явним порушенням діючих угод.

У І кварталі цього року на РФ припадало 53% газу, що імпортується PGNiG.

Раніше Польща заявила, що з 2023 року, після завершення чинного контракту на закупівлю російського газу, повністю відмовиться від його купівлі у країни-агресора

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні