Категорія
Новини
Дата

Путін підписав указ про розрахунки за газ в рублях з 1 квітня. ЄС та країни G7 раніше відкинули таку можливість

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні країни» розраховуватися за російський газ в рублях. Нові правила почнуть діяти 1 квітня, пише «Комерсант»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Уповноваженим банком визначено Газпромбанк, який не потрапив під санкції. 
  • Для оплати газу західні країни повинні будуть відкрити рублеві рахунки в Газпромбанку, який продаватиме отриману від покупців газу валюту на Мосбіржі.
  • В указі є виняток: дозвіл на оплату російського газу без дотримання розрахунку в рублях видаватиме комісія російського уряду з іноземних інвестицій.
  • Якщо «недружні країни» не платитимуть у рублях, то «чинні контракти буде зупинено», сказав Путін. 
  • Рішення про порядок оплати постачання газу в рублях — крок до фінансового суверенітету РФ, сказав президент країни-агресора.

Ключова цитата:

«Вони його [газ] отримали, заплатили нам у євро, які самі й заморозили. Можна вважати, що ми поставили газ фактично безкоштовно», — сказав Путін.

Контекст:

Раніше ЄС та країни G7 відкинули вимоги Росії оплачувати постачання газу в рублях. Міністри енергетики країн великої сімки заявили, що оплата за російський газ у рублях неприпустима і є одностороннім і явним порушенням діючих угод.

30 березня німецький уряд заявив, що Путін погодився отримувати виплати за газ від ЄС у євро. Проте Німеччина вже активувала режим раннього попередження надзвичайної ситуації для підготовки до можливого припинення постачання російського газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні