Категорія
Новини
Дата

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про репарації Україні від Росії

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає притягнути РФ до фінансової відповідальності за вторгнення в Україну, пише Укрінформ. Документ передбачає створення механізму для виплати репарацій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Резолюцію підтримали 93 країни (зокрема США та всі країни ЄС). Проти голосували 13 країн: Білорусь, Центральноафриканська Республіка, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Росія, Сирія, Зімбабве. Ще 74 (зокрема Бразилія, Індія, Сербія, Казахстан) утрималися.
  • Документ передбачає створення реєстру для реєстрації завданих збитків та опрацювання механізму для виплати репарацій.
  • «За всі свої злочини росія заплатить у всіх сенсах – включаючи репарації. Відтепер це є волею ООН. Усе буде Україна. Дотиснемо, розчавимо, переможемо», – прокоментував рішення голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Контекст

Генасамблея ООН 14 листопада розглядала проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих російською війною. Документ, який має назву «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України», підготовлений Україною за співавторства майже 50 країн. 

Він містить визнання країнами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні російською федерацією та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Ідеться про документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяні фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні