Геополітика, торгові обмеження й управління ШІ. KPMG назвала найбільші ризики для зростання глобального бізнесу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Геополітика, торгові обмеження й управління ШІ. KPMG назвала найбільші ризики для зростання глобального бізнесу

2 хв читання

Getty Images

Геополітична невизначеність, торговельні обмеження та розбіжності в управлінні штучним інтелектом (ШІ) – найбільші ризики для зростання глобальних компаній. При цьому сектор енергетики та природних ресурсів є найбільш вразливим. Про це йдеться у звіті KPMG International «Прогноз найвищих ризиків: основні показники для бізнесу у 2024 році та найближчому майбутньому». 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Найкритичніші ризики для бізнесу

  • Геополітична невизначеність. Такі чинники як швидкий технологічний прогрес, зміни клімату та геополітична напруга, роблять міжнародний бізнес більш уразливим. У 2023 році 91 країна брала участь у збройних конфліктах, що значно більше, ніж 58 у 2008 році. Це призвело до падіння глобального ВВП на 12,9%. Щоб зменшити ризики, повʼязані з цим, організації повинні превентивно займатися підвищенням своєї операційної стійкості. Це передбачає впровадження проактивних практик управління ризиками, проведення сценарного планування, диверсифікацію ланцюгів поставок та зміцнення заходів кібербезпеки.
  • Торговельні обмеження. Кількість торговельних обмежень зросла до 3000, майже втричі з 2019 року, свідчать дані МВФ. Зокрема, йдеться про протекціоністські політики із захисту місцевих товаровиробників, несприятливі для організацій, що працюють на міжнародних ринках. Такі обмеження створюють барʼєри для транскордонної торгівлі, впливають на ланцюги поставок та доступ до ринків. Організаціям слід навчитися навігації в умовах торговельних обмежень та розробляти альтернативні стратегії для пом’якшення можливих збоїв.
  • Прогалини у правилах використання штучного інтелекту. ШІ стає трансформаційною силою для різних галузей, інвестиції тут зросли більш ніж у пʼять разів з 2013 по 2023 рік. Однак хоча ШІ відкриває величезні можливості, слід використовувати його етично та відповідально. Організації мають вже зараз створювати умови прозорості та звітності при впровадженні моделей і систем на основі ШІ.

Вплив ризиків на окремі сектори економіки

  • Найбільшого впливу зазнає сектор енергетики та природних ресурсів, йдеться у звіті. Серед причин – невизначеність на Близькому Сході та політизація доступу до мінералів і критичних ресурсів.
  • Інфраструктурна галузь та фінансові послуги займають друге та третє місця. Вони зіштовхуються із загрозами через прогалини в правилах використання ШІ та економічні труднощі, що зростають.
  • У звіті KPMG сектор енергетики та природних ресурсів також отримав найнижчий індекс фінансової ефективності (FPI) серед усіх секторів. Він підкреслює нагальну потребу компаній у цьому секторі переглянути свої стратегії, ефективно управляти ризиками та адаптуватися до змін у ринкових умовах.
  • Після пандемії COVID-19 лідери ринку розвинули певний рівень стійкості, але вперше в сучасній історії вони мають справу з викликами на багатьох фронтах – від збройних конфліктів до складного державного регулювання, змін клімату та «клаптикових» правил при впровадженні ШІ у різних країнах і регіонах. 

Пʼять кроків, які можуть зробити керівники у бізнесі

1. Провести всебічну оцінку ризиків.

2. Постійно стежити за геополітичними подіями та бути у курсі.

3. Диверсифікувати ланцюги поставок.

4. Зміцнювати операційну стійкість.

5. Зміцнювати зв’язки з зацікавленими сторонами.

Геополітика, торгові обмеження й управління ШІ. KPMG назвала найбільші ризики для зростання глобального бізнесу /Фото 1

Контекст

Аналітики МВФ заявляють, що глобальна економіка залишається стійкою та стабільно зростає, попри перебої в ланцюжках постачань після пандемії та війну Росії проти України, яка спровокувала глобальну енергетичну та продовольчу кризу, та значний сплеск інфляції. 

Хоча ризики для глобальних ринків здебільшого збалансовані, геополітична напруженість через війну Росії проти України та конфлікт у Газі спричиняють нові стрибки цін. Ризики поширення конфлікту у Газі у ширший регіон, а також продовження війни в Україні можуть сприяти сплескам цін на харчі, енергію та транспорт.

МВФ прогнозує зростання світової економіки на 3,2% у 2024-2025 роках, що відповідає показникам у 2023 році. Прогноз на 5 років – на рівні 3,1%, найслабший показник очікувань протягом десятиліть. Глобальна інфляція, за оцінкою МВФ, буде стабільно та поступово зменшуватись – від 6,8% в 2023 році до 5,9% в 2024 та 4,5% – в 2025.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд