Категорія
Новини
Дата

Гетманцев не бачить передумов для зниження податків та проведення реформи «10-10-10» під час війни 

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев виступив проти зниження податку на прибуток, ПДФО та ПДВ до 10% та піддав сумніву доцільність зниження податків під час війни. Про це він заявив в інтерв’ю РБК.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Гетманцев зазначив, що автори податкової реформи «10-10-10» наразі не змогли надати чітких розрахунків та пояснити механізм компенсації від зниження податкових надходжень до бюджету. «Їхні аргументи швидше нагадують аргументи у середньовічній релігійній суперечці, ніж здорову економічну дискусію», – каже нардеп.
  • Очільник податкового комітету загалом сумнівається в доцільності зниження податків під час війни. «Чому ми повинні знизити податки? Бо у нас вони вищі, ніж у сусідів? Це неправда. Тому що найкращий інструмент для стимулювання бізнесу? Це також неправда», – сказав він.
  • За словами Гетманцева, оподаткування посідає 7–8-ме місце в переліку вирішальних факторів для розвитку бізнесу в Україні. Цьому передують верховенство права, правоохоронна система, дерегулювання, фінансова стабільність, доступ до кредитування, зручні державні послуги та страхування від воєнних ризиків», – сказав він. Навіть якщо Україна повністю скасує податки, без названих умов, це не приведе до припливу інвестицій, вважає нардеп.
  • Гетманцев також піддав сумніву ідею міністерки економіки Юлії Свириденко щодо скорочення фіскальної частки у ВВП з 45% до 30%. «У нас тільки на безпеку та оборону близько 30% піде. Немає жодного розрахунку, який у сучасних умовах робив би таку мету реальною», – каже Гетманцев.

Контекст 

Податкову реформу «10-10-10» в інтервʼю Forbes анонсував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Він вважає її запуск можливим у разі майже повного скасування всіх пільг, посилення відповідальності за порушення податкового законодавства та доступу податкової до інформації про банківські рахунки для запобігання ухиленню від сплати податків.

Над податковою реформою також працюють в «економічному штабі» при Міністерстві економіки. У серпні в інтервʼю Forbes міністр фінансів Сергій Марченко відкинув ідею зменшення податкового навантаження у воєнний час. Водночас він заявив, що не підтримує і підвищення податків, «оскільки бізнес дуже сильно постраждав та може не витримати додаткового навантаження».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні