Категорія
Новини
Дата

Глобальна фінансова ізоляція. Росія тисне на Індію та інші країни, щоб не потрапити в чорний список FATF

Росія чинить тиск на уряди, зокрема на індійський, погрожуючи анулювати оборонні та енергетичні угоди, якщо вони не допоможуть заблокувати кроки, спрямовані на перетворення Росії на фінансову державу-ізгой через потрапляння в чорний список FATF, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Документи, з якими ознайомилося агентство, та коментарі офіційних осіб свідчать про те, як Росія переслідує партнерів напередодні червневого засідання глобального органу з контролю за відмиванням грошей.
  • Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), встановлює стандарти боротьби з брудними грошима, призупинила членство Росії у лютому, і Україна наполягає на тому, щоб цей орган наклав додаткові обмеження, додавши Москву до свого чорного списку.
  • Внесення до «чорного списку» FATF поставить уряд Путіна в одну компанію з Північною Кореєю, Іраном і Мʼянмою, єдиними країнами з таким статусом, і занурить економіку в ще більшу ізоляцію через війну. Якщо цей захід буде вжито, держави-члени, а також банки, інвестиційні будинки та компанії з обробки платежів будуть зобовʼязані проводити посилену комплексну перевірку та в найбільш серйозних випадках вживати контрзаходів для захисту міжнародної фінансової системи.
  • Російське державне агентство раніше цього місяця попередило своїх колег в Індії про непередбачувані та негативні наслідки для співпраці в оборонній, енергетичній та транспортній сферах, якщо FATF вживе нових заходів проти Росії, заявили офіційні особи. У травні агентство закликало Індію протистояти будь-яким крокам України щодо включення Росії до «чорного списку» і заявило, що навіть потрапляння до меншого «сірого списку» викличе труднощі.
  • Серед проєктів з Індією, які, як попередила Росія, опиняться під загрозою, були: співпраця нафтового гіганта «Роснефть» та Nayara Energy Limited; експорт російського озброєння та військової техніки до Індії, а також технічне співробітництво у сфері оборони; російські пропозиції щодо нових спільних авіаційних проєктів, представлені на виставці Aero India 2023 у лютому; технологічна та енергетична співпраця на АЕС Куданкулам в Індії; угода між ВАТ «РЖД Логістика» та Індійською контейнерною корпорацією про послуги з перевезення вантажів у звʼязку з розвитком торгового коридору Північ-Південь.

Контекст

FATF – це асоціація 39 країн із протидії відмиванню брудних грошей і фінансуванню тероризму, до якої входять США, Німеччина, Китай, а також Росія. Асоціація здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували в 1989 році, штаб-квартира знаходиться в місті Париж. Пленарне засідання FATF під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік.

На жовтневому пленарному засіданні, країни – члени FATF ухвалили рішення про подальшу ізоляцію РФ, заборонивши Росії надсилати представників до проєктних груп, а також керувати робочими групами.

24 лютого Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) безстроково призупинила членство РФ, повідомили голова Офісу президента Андрій Єрмак і міністр фінансів Сергій Марченко. Раніше Марченко закликав FATF додати Росію до чорного списку країн високого ризику. За словами голови Мінфіну, РФ співпрацює з численними терористичними організаціями, включно з групою Вагнера.

У той час як США та їхні союзники вже перетворили Росію на країну, на яку найбільше поширюються санкції у звʼязку з війною, Кремль помʼякшив удар по своїй економіці, зміцнивши звʼязки з Китаєм, Індією та іншими країнами, які зберегли нейтралітет. Однак внесення до «чорного списку» надзвичайно ускладнило б для цих країн подальше ведення бізнесу з Росією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні