Категорія
Новини
Дата

FATF запровадила додаткові обмеження для Росії

Росії обмежили доступ до міжнародної взаємодії у сфері боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Таке рішення ухвалила Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей FATF під час пленарного засідання в Парижі, повідомила пресслужба НБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відтепер РФ заборонено брати участь у засіданнях регіональних органів як учаснику та члену, а також долучатися до поточних і майбутніх проєктів FATF.
  • «Україна працює злагоджено, щоб крок за кроком досягти визнання справедливості і того факту, що Росія – держава-спонсор тероризму, і їй не місце в організації FATF… Сьогоднішній результат – це лише один із кроків, але це чергове підтвердження, що наші аргументи чують, тому крок за кроком ми досягнемо повної ізоляції країни-агресора», – наголосив голова НБУ Андрій Пишний.
  • За його словами, членство держави-терориста у FATF ставить під сумнів репутацію цієї організації, створеної на основі принципів міжнародного співробітництва та взаємної довіри. «Росія порушувала, порушує і, впевнений, що продовжить порушувати основні принципи FATF», – наголосив Пишний.

Контекст

Напередодні засідання в Парижі НБУ звернувся до FATF із закликом ухвалити рішення щодо виключення РФ із числа країн-членів FATF та включення її до чорного списку FATF (списку юрисдикцій із високим рівнем ризику, на які поширюється заклик до дії).

У травні цього року міністр фінансів Сергій Марченко звернувся до країн-членів та спостерігачів FATF із проханням внести Росію до чорного списку та виключити її із FATF. 

У серпні Верховна Рада закликала членів FATF виключити зі свого складу Росію та включити країну-окупанта до чорного списку організації. За відповідне звернення проголосувало 305 народних депутатів.

Чорний список FATF – це перелік юрисдикцій із високим рівнем ризику. Включення країни до чорного списку ускладнює співпрацю бізнесу країни, який потрапив до нього, з іноземними контрагентами. Операції такої країни ретельно перевіряються. Іноді банки відмовляються від транзакцій через небажання отримати додаткові запитання від органів контролю. Такий крок також не дасть змоги оминути міжнародні санкції через наявні лазівки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні