Категорія
Світ
Дата

Світове домінування за 25 років. Як Індія збирається посунути Китай і стати головним виробничим хабом у світі. Розповідає Bloomberg

Прем'єрміністр Нарендра Моді /Getty Images

Прем'єрміністр Нарендра Моді Фото Getty Images

Премʼєрміністр Нарендра Моді хоче зробити Індію розвиненою країною, яка склала б конкуренцію Китаю. Bloomberg розглянув поточний стан справ у країні й зібрав думки аналітиків, щоб оцінити шанси Індії на успіх. Forbes обрав головне з матеріалу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Економічна трансформація Індії набирає обертів.

Світові виробники планують вийти за межі Китаю, й премʼєрміністр Індії Нарендра Моді хоче скористатися цією нагодою. Уряд виділяє майже 20% бюджету цього фіскального року на капітальні інвестиції – це найбільша цифра за останні десять років.

Американо-китайське суперництво йде на користь Індії, адже компанії шукають можливостей розширитися за межі Китаю. Так, три ключові тайванські постачальники Apple заручилися пільгами від уряду Моді для збільшення виробництва та експорту смартфонів. Від квітня до грудня поставки айфонів у країну виросли більш ніж удвічі й перевищили $2,5 млрд.

Оскільки традиційні виробничі хаби уповільнюють діяльність, наприклад, у Китаї та Німеччині, то виникає необхідність знайти іншу країну для активізації світової економіки. Morgan Stanley прогнозує, що цього десятиліття на Індію припаде пʼята частина світового розширення, що дасть їй змогу досягти понад $400 млрд зростання обсягу виробництва.

Плани збільшити виробничу потужність країни не нові для політики Моді. Ще з 2014-го він проводить кампанію «Працюй в Індії!», намагаючись повторити успіх Китаю, Сингапуру, Південної Кореї та Тайваню, яким вдалося приєднатися до списку найбагатших економік світу завдяки виробництву бажаних у світі товарів.

Збільшити промисловість до 25% ВВП, що було ключовим завданням програми, премʼєру поки не вдалося. Найближчий до бажаного результат у 17,4% досягнутий 2020-му – це на 1,9% більше, ніж було у 2000-му. Для порівняння: частка промислового сектору Вʼєтнаму відносно ВВП за цей же період виросла більш ніж удвічі.

Завод Realme у Великій Нойді, Індія /Getty Images

Працівники перевіряють компоненти смартфонів на ділянці візуального контролю в цеху поверхневого монтажу на заводі Realme у Великій Нойді, Індія. Фото Getty Images

Але як відзначив цьогорічний президент «Великої двадцятки», у Індії є нагода все змінити. Країна шукає різних союзників, навіть якщо ці союзники не ладнають між собою.

Так, попри незадоволення Вашингтону Індія збільшила закупівлю російської нафти у 33 рази. Також Індія не остерігається зіпсувати відносини з Китаєм: понад десять китайських постачальників Apple, який хоче перенести китайське виробництво в Індію, отримали попередній дозвіл від Нью-Делі на розширення операцій.

«Індія позиціонує себе як міст між заходом і сходом, північчю та півднем і використовує для просування цього наративу своє президентство у «Великій двадцятці», – каже колишній американський посол в Індії Кеннет Джастер. – Багато компаній бачать, що Індія – це велика країна зі значним міжнародним впливом, молодим населенням і немалими територіями, тому вона варта уваги».

Під час промови з нагоди 75-ї річниці незалежності Індії Моді закликав націю не зупинятися, поки вони не досягнуть «світового домінування».

«Ми маємо зробити Індію розвиненою країною впродовж наступних 25 років», – сказав премʼєр Моді.

Bloomberg Economics очікує, що дохід на душу населення в Індії позмагається навіть із показниками деяких розвинених країн. На початку наступного десятиліття ВВП країни цілком може вирости до 8,5% завдяки зниженню корпоративних податків, пільг для промисловців і приватизації державних активів. Центр економічних і бізнесових досліджень прогнозує, що до 2035-го економіка Індії сягне $10 трлн.

Побороти бюрократію 

Щоб досягти своїх цілей, Моді доведеться побороти спадок, який залишили після себе ранні роки незалежності.

Від 1947-го, року незалежності, і до 1970-х більшість підприємств країни були націоналізовані та закриті від світу. Бюрократична система, яку називають «правлінням дозволів», диктувала все – від моделей машин, які можна виробляти, до видів хлібу, що можна продавати у магазинах.

У 1991-му криза платіжного балансу змусила країну до змін. Під тиском МВФ і внаслідок зниження валютних резервів тодішній міністр фінансів Манмохан Сінгх підтримав девальвацію рупій і відкриття країни для міжнародних інвестицій.

До кінця десятиліття країна побачила разючі зміни: ВВП майже подвоївся, міжнародні бренди зайшли в країну, а у 2000-х зростання сягало майже 8% протягом кількох років.

Коли Моді прийшов до влади у 2014-му, то багато виборців побачили в ньому провідника до розвитку лібералізації в країні.

Новий премʼєр пообіцяв позбутися залишків бюрократичної культури, до якої входили і хабарі за доступ до державних послуг. Як колишній головний міністр промислового штату Гуджарат він презентував себе як керівник-промисловець, який забезпечить Індії промисловий розвиток на зразок китайського.

До скарбнички досягнень Моді варто віднести значні успіхи, особливо в питанні інфраструктури. З 2014-го національна мережа автомагістралей виросла на понад 50%, кількість внутрішніх авіапасажирів збільшилася майже вдвічі, а широка біометрична система дала змогу кільком сотням мільйонів людей вперше відкрити рахунки в банках.

Інфографіка: капітальні вкладення в Індії /BLOOMBERG FINANCE LP

Державні капітальні вкладення в Індії зростають. Фото BLOOMBERG FINANCE LP

Минулого року доходи від податків виросли на 34% порівняно з минулим роком.

За словами гендиректора Serum Institute of India, одного з найбільших виробників вакцин у світі, Адара Пунавалла, впорядкування економіки Індії зробило систему більш прозорою. Із єдиною економічною зоною для збирання податків цей процес став ефективнішим. Уряд отримує вдвічі-втричі більше податків, ніж попередній режим.

Нерівність гальмує прогрес 

За оцінкою World Population Review, наприкінці минулого року населення Індії становило 1,417 млрд, що майже на 5 мільйонів більше за населення Китаю. Половина населення Індії молодша за 30, у той час як китайське – швидко старіє.

Для того щоб скористатися демографічною перевагою, Індії треба скоротити прірву між багатими та бідними. Ніде у світі категорія супербагатіїв не росте так швидко, як в Індії. З 1995-го прірва між найбагатшим 1% населення й найбіднішими 50% виросла більш ніж втричі.

У країні зʼявляється найбільша кількість супербагатіїв, ніж у будь-якій іншій країні, окрім США та Китаю. Водночас лише 9% жіночого населення країни задіяні на ринку праці або шукають роботу, а для чоловічого населення цей показник становить 67%. Аналіз Bloomberg Economics показує, що подолання цієї прірви сприятиме зростанню ВВП Індії на понад 30% до 2050 року.

Мрія про промислове домінування

Хоча частка Індії у світовій торгівлі становить менше 2%, експорт товарів минулого фіскального року досяг рекордних $400 млрд.

Щоб скласти конкуренцію Китаю, індійський уряд виділяє понад $24 млрд пільг більш ніж десятку індустрій впродовж наступних кількох років.

Частину цих грошей вже отримали Wistron і Samsung Electronics, які виробляють гарнітури до телефонів, виробник напівпровідників Hon Hai Precision Industry і виробник сонячних панелей Reliance Industries.

Упродовж наступних кількох місяців до цієї пільгової програми включать виробників електролізерів та іншого обладнання для виробництва зеленого водню. Наступним кроком стане сприяння виробникам, які не входять до когорти найбільших у світі.

Невеликі промисловці та експортери кажуть, що працівників на місцевих заводах могло б бути більше, якби не суворі закони про працю. Моді намагається впорядкувати ці закони, але влада в штатах виступає проти змін.

Деякі молоді індійці, які хотіли б стати «білими комірцями», ладні не працювати взагалі, ніж йти на завод чи фабрику. Близько половини працездатного населення до 30 навіть не шукають роботу.

Інфографіка: зайнятість індійської молоді /BLOOMBERG FINANCE LP

Стан справ із зайнятістю індійської молоді Фото BLOOMBERG FINANCE LP

Крім того, існує невикористаний потенціал селян, які складають більшу частину індійського населення. Зменшення кількості роботи у сільських регіонах змушує людей перебиратися в міста, але претендувати на хороші робочі місця вони не можуть, бо не мають необхідних навичок.

Збудувати майбутнє Індії

Попри усі ці перешкоди бізнесова еліта Індії налаштована оптимістично. Підприємці з нетерпінням чекають на можливість використати готовність інвесторів до ризиків, вищі витрати споживачів і сприятливі умови для цифрових стартапів.

«Невдовзі ми станемо країною з третьою найбільшою економікою у світі, – впевнена Фальгуні Наяр, найбагатша жінка Індії, яка самостійно заробила свої статки на онлайн-магазині косметики Nykaa. – Якщо раніше у нас було дуже мало покупців із сільської місцевості, то зараз їхня кількість наздоганяє міських покупців».

Популярність Моді залишається на висоті, а його підтримці можуть позаздрити світові лідери. За даними опитувань, понад 70% населення Індії підтримують премʼєрміністра.

«Ми налаштовані оптимістично, – каже Пунаваллі, гендиректор Serum Institute of India. – Попри порушення ланцюжків поставок, ціни на нафту, інфляцію та війну, у Індія справи йдуть добре».

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні