Категорія
Новини
Дата

Голова «Київміськбуду» Ігор Кушнір вирішив піти з компанії

Голова компанії «Київміськбуд» Ігор Кушнір вирішив залишити посаду голови правління – президента компанії, яку займав 12 років. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, прикріпивши скан заяви.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кушнір зазначив, що Київська міська рада ухвалила звіт тимчасової контрольної комісії з питань перевірки діяльності «Київміськбуду». Він вважає, це «остаточною крапкою над «і», яка знімає будь-які питання щодо правомірності діяльності менеджменту та ситуації в компанії в цілому». 
  • Своє рішення залишити компанію Кушнір пояснив бажанням «уникнути маніпуляцій та пересудів». 
  • За словами Кушніра, аудит детально вивчив діяльність «Київміськбуду» за останні три кризових роки та «не встановив жодних зловживань з боку керівництва компанії й мене особисто».
  • «У висновках аудиту були озвучені чіткі пропозиції щодо виходу з ситуації, яка склалась. Вважаю, втілення цих пропозицій дозволить компанії виконати взяті на себе зобов’язання, а інвестори отримають своє житло та не стануть заручниками ситуації», – зазначив Кушнір. 

ХК «Київміськбуд»

ХК «Київміськбуд» створено на базі майна державної комунальної будівельної корпорації «Київміськбуд» у 1994 році шляхом обʼєднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів. До складу ХК входять 40 АТ, у яких компанія володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованого члена.

Основним акціонером ПрАТ «ХК «Київміськбуд», згідно з даними НКЦПФР, є Київська міська рада (80%).

Контекст

6 липня наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії з залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Кушнір відсторонений від роботи.

20 липня правоохоронні органи проводили слідчі дії на обʼєктах, повʼязаних зі столичним забудовником. Більше про проблеми столичного забудовника читайте в редакційному матеріалі Forbes.

У середині листопада спеціально створена контрольна комісія Київської міськради ознайомилася з висновками аудиту та затвердила проміжний звіт результатів. У офіційному повідомленні сказано, що жодних порушень знайдено не було.

Комісія рекомендувала посилити контроль за фінансово-економічною діяльністю, збільшити склад Наглядової ради до п’яти осіб і придбати у «Київміськбуду» житло й обʼєкти соціальної інфраструктури. 

У своїх висновках комісія посилається на результати фінансового прогнозування, яке здійснила Ernst & Young. Водночас не згадуються ще дві компанії, які займалися аудитом – Baker Tilly та «НХД-Аудіт».

Аудитори Baker Tilly у своєму звіті повідомили, що компанія значно залежить від позикових коштів і станом на кінець 2022 року здатна фінансувати лише 8,7% активів за рахунок власних коштів, на кінець першого півріччя 2023-го – 9%. 

Маловідома аудиторська фірма «НХД-Аудіт» юристки Євгенії Вакуленко надала ключовий висновок, що фінансових порушень у компанії зафіксовано не було. 

Ernst & Young не перевіряв історичні показники діяльності компанії, а усі свої розрахунки проводив на основі даних, отриманих від представників «Київміськбуду». За консервативним сценарієм, який виглядає як найбільш реальний, компанії необхідно $272,5 млн дофінансування для покриття дефіциту коштів.

Водночас інвестори житла вимагають не визнавати результати аудиту, змінити менеджмент компанії та розглядати ситуацію по кожному ЖК окремо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні