У «Київміськбуді» не виявили порушень під час аудиту. Нові деталі /kmb.ua
Категорія
Новини
Дата

У «Київміськбуді» не виявили порушень під час аудиту. Нові деталі

kmb.ua

Аудиторська фірма «НХД-Аудіт» не зафіксувала фінансових порушень у «Київміськбуді» у 2020−2022 роках та в першому кварталі 2023-го, пише NV Бізнес. Згідно з висновком, житло не продавалося за заниженими цінами, виведення та списання активів не спостерігалося, а собівартість будівництва безпідставно не завищувалася.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У середині листопада спеціально створена контрольна комісія Київської міськради ознайомилася з висновками аудиту і затвердила проміжний звіт результатів. У офіційному повідомленні сказано, що жодних порушень знайдено не було.
  • Комісія рекомендувала посилити контроль за фінансово-економічною діяльністю, збільшити склад Наглядової ради до п’яти осіб та придбати у «Київміськбуду» житло й обʼєкти соціальної інфраструктури. 
  • У своїх висновках комісія посилається на результати фінансового прогнозування, яке здійснила Ernst & Young. Водночас не згадуються ще дві компанії, які займалися аудитом – Baker Tilly та «НХД-Аудіт».
  • Аудитори Baker Tilly у своєму звіті повідомили, що компанія значно залежить від позикових коштів і станом на кінець 2022 року здатна фінансувати лише 8,7% активів за рахунок власних коштів, на кінець першого півріччя 2023 року – 9%. 
  • Маловідома аудиторська фірма «НХД-Аудіт» юристки Євгенії Вакуленко надала ключовий висновок, що фінансових порушень у компанії зафіксовано не було. 
  • Ernst & Young не перевіряв історичні показники діяльності компанії, а усі свої розрахунки проводив на основі даних, отриманих від представників «Київміськбуду». За консервативним сценарієм, який виглядає як найбільш реальний, компанії необхідно $272,5 млн дофінансування для покриття дефіциту коштів.
  • Водночас інвестори житла вимагають не визнавати результати аудиту, змінити менеджмент компанії та розглядати ситуацію по кожному ЖК окремо.
  • Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що «аудитори встановили, що діяльність «Київміськбуду» була порушена через зовнішні фактори – COVID-19, повномасштабну війну, фактор «Укрбуду».

Контекст

ХК «Київміськбуд» створено на базі майна державної комунальної будівельної корпорації «Київміськбуд» у 1994 році шляхом обʼєднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів. До складу ХК входять 40 АТ, у яких компанія володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованого члена.

Основним акціонером ПрАТ «ХК «Київміськбуд», згідно з даними НКЦПФР, є Київська міська рада (80%).

6 липня наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії з залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Ігор Кушнір відсторонений від роботи. Сума коштів для добудови 20 житлових комплексів із портфеля «Київміськбуду» становить 17,7 млрд грн, повідомила Forbes пресслужба забудовника. 

20 липня правоохоронні органи проводили слідчі дії на обʼєктах, повʼязаних зі столичним забудовником. Більше про проблеми столичного забудовника читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні