Категорія
Новини
Дата

Google виграв суд проти ЄС. Штраф за порушення антимонопольного законодавства на €1,5 млрд скасують

1 хв читання

Компанія Google виграла апеляцію проти штрафу Європейської комісії за порушення правил конкуренції у розмірі €1,5 млрд. Суд загальної юрисдикції ЄС скасував штраф, пише Financial Times. Велика технологічна корпорація перебуває під пильною увагою з боку регулювальних органів Брюсселя. Цього місяця компанія програла антимонопольний суд в ЄС на €2,4 млрд.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Порушуючи справу проти Google у 2019 році, європейський комісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер заявила, що пошуковий гігант протягом десятиліття, з 2006 до 2016 року, вводив антиконкурентні обмеження на сторонні сайти. 
  • Вона обґрунтувала штраф у розмірі €1,5 млрд, заявивши, що він відображає «серйозний та стійкий характер» порушення.
  • Проте суд, що базується в Люксембурзі, ухвалив, що Єврокомісія, виконавчий орган ЄС, «не взяла до уваги всі відповідні обставини під час оцінки терміну дії договірних положень, які вона визнала несправедливими».
  • Єврокомісія, яка, швидше за все, подасть апеляцію, заявила, що взяла рішення «до уваги» і «ретельно вивчить його та обміркує можливі подальші кроки».
  • Компанія Google заявила, що внесла зміни до контрактів у 2016 році, щоб видалити спірні положення ще до рішення комісії. «Ми раді, що суд визнав помилки у початковому рішенні та скасував штраф. Ми уважно вивчимо повне рішення», – заявив техногігант.

Контекст

Це одна із трьох справ, які ЄС вів у суді проти Google за останні кілька років і які призвели до штрафів у розмірі приблизно €8,25 млрд. Критики стверджують, що ринок онлайн-реклами вже захоплений технологічним гігантом, а антимонопольні заходи були надто повільними та неефективними.

Програш у середу стався після того, як Єврокомісія здобула велику перемогу над Google в окремій справі після того, як Європейський суд заявив, що пошуковий гігант зловживав своєю владою на ринку, поставивши свої торгові сервіси вище за конкурентів. У цьому разі вищий суд ЄС підтвердив штраф у розмірі €2,4 млрд проти Google.

У Брюсселі досі відкрито справу проти Google, повʼязану з його домінуванням на ринку рекламних технологій. Торік Брюссель пригрозив розділити компанію для розвʼязання проблем конкуренції. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд