Категорія
Новини
Дата

Надходження від ліцензій грального бізнесу перевищили план на 62% у першому кварталі – голова КРАІЛ

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) спрямувала до держбюджету понад 522 млн грн за перший квартал. Це на 62% більше від запланованої суми в 322 млн грн, повідомив голова КРАІЛ Іван Рудий на своїй сторінці у Facebook.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голова КРАІЛ уточнив, що 522 млн грн – це сплата виключно за ліцензії без врахування податків.
  • «Тут навіть фахівцем не треба бути, щоб зрозуміти, що реформа працює. А кількісні показники є підтвердженням ефективності роботи Комісії, що забезпечує стабільну підтримку економіки України», – заявив Рудий.

Контекст

Раніше в Мінцифри виступили за ліквідацію КРАІЛ. За словами віцепремʼєра Михайла Федорова, концепція Мінцифри передбачає ліквідацію Комісії. «Ця сутність взагалі не потрібна, якщо є вичерпні правила отримання ліцензій», – вважає Федоров. Також, за словами міністра, потрібно змінити підхід до оподаткування. Мінцифри запропонувало банківську систему, в якій гроші з податкових агентів списуються автоматично.

30 березня відбулася зустріч частини депутатів Податкового комітету Верховної Ради та представників восьми ґемблінгових компаній. Це компанії, які 17 березня підписали відкритого листа до влади, повідомив один із присутніх депутатів. 

Предмет розмови – майбутнє оподаткування галузі. Йшлося також про автоматизовану систему електронного адміністрування (система онлайн-моніторингу), розробкою якої займається КРАІЛ. Це спеціалізований софт, який вбудовується у сайт організатора азартних ігор і дозволяє відстежувати потік платежів. Це, своєю чергою, допомагає підрахувати GGR – різницю між сумою всіх ставок і виграшів клієнтів – і стягувати спеціальний податок із GGR. 

Нині в Україні діє принцип «висока плата за ліцензію – високі ставки податку», – зазначила юристка юрфірми Juscutum Катерина Катрага. Протягом 2021–2022 років ліцензійні платежі поповнили держбюджет на 2,56 млрд грн, свідчить статистика КРАІЛ. «Україні необхідно знайти баланс і зробити або «високу плату за ліцензію – низькі податки», або «низьку плату за ліцензію – високі податки», – каже Катрага. – Інакше гральний бізнес взагалі уникатиме отримання ліцензій і, відповідно, не платитиме необхідні податки». Більше про проблеми грального бізнесу, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні