Категорія
Новини
Дата

Ліквідація КРАІЛ і реформа оподаткування. Федоров розповів деталі законопроєкту Мінцифри про гральний бізнес

В уряді та за участі депутатів обговорюється законопроєкт Мінцифри щодо регулювання грального бізнесу. Завданням міністерства було проаналізувати законодавство щодо грального бізнесу та запропонувати бачення змін. Про це розповів Михайло Федоров, віцепремʼєр-міністр, міністр цифрової трансформації в межах ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Концепція Мінцифри передбачає, по-перше, ліквідацію Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ). «Ця сутність взагалі не потрібна, якщо є вичерпні правила отримання ліцензій», – вважає Федоров.
  • По-друге, за словами міністра, потрібно змінити підхід до оподаткування. Мінцифри запропонувало банківську систему, в якій гроші з податкових агентів списуються автоматично.
  • По-третє, надання новому відомству, яке замінить КРАІЛ, можливості автоматично блокувати домени, які працюють без ліцензії. «Він повинен закриватись у декілька кліків. Не потрібно танців з бубнами», – зауважив міністр.
  • Четвертий елемент – постійні тестові платежі по всім ліцензіатам, щоб розуміти, чи працює еквайринг того самого банку, який вказаний у ліцензіата.
  • Пʼятий – прибрати всі критерії субʼєктивної оцінки. Наприклад, визначену кількість гральних автоматів у закладі. «Те, що може порахувати правоохоронець, там буде корупція», – впевнений Федоров.
  • «Ми не переможемо корупцію, якщо повністю не автоматизуємо цю сферу і не приберемо з неї людський фактор», – додав очільник Мінцифри.

Контекст

У лютому стало відомо, що БЕБ розслідує справу про ухилення грального бізнесу від сплати податків, а банки підозрює в сприянні ухиленню. За різними оцінками, йдеться про 10–15 млрд грн тіньового обороту на місяць.

Проте на початку березня почалися проблеми й з «білим трафіком» – банки, перестраховуючись, не пропускали платежі. Клієнти гемблінгової індустрії скаржилися на проблеми з поповненням рахунків і виведенням коштів. Обробка транзакції збільшилася до п’яти днів.

Нова хвиля надмірної обережності банків фактично поставила на паузу функціонування й криптовалютного ринку. 2 березня банки забанили операції з криптовалютами. Вони, на думку правоохоронців, були інструментом виведення коштів на закордонні рахунки для грального бізнесу, щоб уникнути уваги податкових органів, писав раніше Forbes.

11 березня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти 120 фізичних і 287 юридичних осіб, повʼязаних із гральним бізнесом. До списку потрапив український букмекер Parimatch.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні