Категорія
Новини
Дата

«Імперіал Тобакко» не може отримати акцизні марки від податкової. Компанія попередила про дефіцит цигарок і втрати бюджету

Виробник тютюнових виробів «Імперіал Тобакко» опинився під загрозою зупинки постачання на ринок продукції через відсутність акцизних марок для імпортованих цигарок. Запит компанія подала в Державну податкову службу ще 7 квітня, але досі не отримала марки, йдеться у заяві виробника.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Без акцизних марок продукція компанії не може вироблятися, ввозитися в Україну і поступати в точки продажу. Подібні дії податкової призводять до штучного дефіциту на ринку тютюнових виробів та втрати 356 млн грн надходжень до держбюджету у вигляді акцизного податку, заявляють в компанії.
  • ДПСУ сама звернулася до «Імперіал Тобакко» з проханням організувати імпорт цигарок до України, повідомила директорка з корпоративних і юридичних питань «Імперіал Тобакко» в Україні Юлія Завалішина. Податкова обіцяла швидке опрацювання запиту, а натомість компанія півтора місяці не може отримати ані марок, ані чіткого розуміння термінів задоволення запиту, заявляють в компанії. За словами Завалішиної, чотири тижні поспіль ДПСУ зриває встановлені нею ж дедлайни.
  • «Імперіал Тобакко» має заброньовані під потреби України виробничі потужності на фабриках компанії в Європі, які змушені простоювати в запланований період виробництва для України через відсутність ясності щодо отримання акцизних марок в Україні, йдеться в заяві компанії.

Контекст

З початком війни українська фабрика «Імперіал Тобакко», як і більшість виробників в Україні, зупинила виробництво, відновивши його лише в квітні в обмеженому обсязі. Щоб задовольнити попит на тютюнові вироби й здійснювати відрахування акцизного податку до державного бюджету, виробники, і зокрема «Імперіал Тобакко», змушені імпортувати продукцію, заявили в компанії.

З першого дня війни «Імперіал Тобакко» віддає значну частину своєї продукції на потреби ЗСУ. За два з половиною місяці компанія передала українським захисникам понад 5 млн сигарет. Через неотримання акцизних марок «Імперіал Тобакко» не може виробляти продукцію і не має запасу ні для продажу, ні для пожертв українській армії.

«Імперіал Тобако Юкрейн» та АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» – частини міжнародної компанії Imperial Brands. Компанії забезпечують виробництво та продаж тютюнової продукції для українського ринку – бренди Davidoff, West, Jade, Parker & Simpson, «Прима Люкс». Близько 50% продукції виробляється на експорт для 20 країн. Чисельність персоналу – 620 осіб. Компанії є одними з найбільших платників податків в Україні – у 2021 році до державного бюджету було перераховано понад 9,4 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні