Категорія
Новини
Дата

Індекс Мосбіржі впав нижче 1900 пунктів вперше від початку війни проти України

Індекс Мосбіржі на торгах 26 вересня впав на 11,87%, до 1841,42 пунктів, пише РБК. Нижче за позначку 1900 пунктів значення індексу опустилося з 24 лютого, коли президент країни-агресора Володимир Путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лідерами падіння серед компонентів індексу Мосбіржі станом на 12:00 стали привілейовані та звичайні акції «Сургутнафтогазу» (-20,58% та -18,77% відповідно), папери X5 Group (-18,35%), VK (- 17,58%) та En+ Group (-17,5%). Жодна з акцій індексу на той момент не демонструвала позитивної динаміки.
  • Доларовий індекс РТС впав на 12,12% до 1002,60 пункту. Пізніше індекси відіграли частину втрат.

Контекст

Котирування цінних паперів на Мосбіржі падають з 20 вересня, коли стало відомо про проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України та рішення Держдуми додати до Кримінального кодексу РФ поняття «мобілізація» та «військовий стан». Наступного дня, коли у Росії оголосили мобілізацію, обвал на ринку акцій продовжився.

Крім того тисне на ринок обговорення в ЄС відключення ще чотирьох російських банків від SWIFT: Альфа-Банку, Росбанку, Тінькофф Банку та Газпромбанку. Серед інших запропонованих заходів – заборона експорту до РФ десятків видів високотехнологічних товарів, і навіть заборона транзакції з російськими алмазами і заборона продаж нерухомості росіянам.

Негативно впливають на російський ринок ризики збільшення податкового навантаження на компанії, міцний рубль та зниження цін на нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні