Категорія
Новини
Дата

Польща та країни Балтії наполягають на жорсткіших санкціях проти Росії. Йдеться про подальше відключення від Swift та заборону на імпорт алмазів

Група держав-членів ЄС наполягає на посиленні санкцій проти Росії, у тому числі на виключенні більшої кількості банків із мережі обміну повідомленнями Swift та забороні на імпорт алмазів. Наразі блок розробляє восьмий пакет санкцій у звʼязку з війною в Україні, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Країни, включаючи Польщу та країни Балтії, вимагають нових санкцій, які також будуть націлені на предмети розкоші та російські галузі інформаційних технологій, кібербезпеки та програмного забезпечення у відповідь на погрози президента РФ Володимира Путіна цього тижня.
  • Однак офіційні особи заявили, що важко знайти консенсус між усіма 27 державами-членами, а Угорщина заявила, що взагалі не хоче жодних нових санкцій.
  • Головна мета Європейської комісії – підштовхнути угоду G7 щодо обмеження цін на російську нафту після місяців переговорів під керівництвом США.
  • Потенційний новий набір санкцій ще не був офіційно представлений після зустрічей між офіційними особами комісії та представниками держав-членів, які розпочалися у пʼятницю. 
  • Очікується, що він міститиме обмеження цін на російську нафту, додаткові списки осіб, які потрапили під санкції, та обмежувальні заходи, спрямовані на російські галузі інформаційних технологій, кібербезпеки та програмного забезпечення, заявили офіційні особи.
  • Ті країни, які є найбільш непохитними в тому, що ЄС необхідно посилити тиск на Москву, включаючи Польщу та країни Балтії, поширили докладні заходи, які, на їхню думку, комісія має підтримати. Їхні ідеї включають заборону на імпорт алмазів, що вдарить по Бельгії, відключення більшої кількості російських банків з глобальної мережі Swift, обмеження доступності ІТ та інших послуг для Росії та застосування тих самих санкцій проти Білорусі.
  • Інший дипломат сказав, що обмеження цін на нафту має залишатись у центрі уваги нового пакету санкцій поряд із закриттям лазівок.

Контекст

Остання спроба ЄС прийняти великий пакет санкцій у травні вилилася у тижні суперечок, оскільки країни на чолі з Угорщиною відмовлялися погодитися на ембарго на російську нафту доти, доки їм не буде надано виняток, що дозволяє їх нафтопереробним заводам продовжувати імпорт.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, премʼєрміністр Угорщини Віктор Орбан днями заявив на закритому засіданні своєї партії «Фідес», що санкції ЄС проти Росії взагалі мають бути скасовані. Правляча партія заявила, що планує провести «національні консультації» про те, чи підтримують угорці санкції ЄС.

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня. 

21 вересня президент країни-агресора Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ. Путін заявив, що країни Заходу влаштували «ядерний шантаж» Росії, відтак при загрозі територіальній цілісності вона готова «використати всі наявні в себе засоби, це не блеф». «Ті, хто веде ядерний шантаж проти РФ, повинні памʼятати, що роза вітрів може розвернутися в їх бік», – заявив він.

За інформацією Reuters, лідери Європейського Союзу можуть ухвалити новий пакет санкцій проти Росії під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні