Категорія
Новини
Дата

Індія планує обмежити експорт рису. Його посіви скоротилися через відсутність дощів

Індія, яка є найбільшим у світі вантажовідправником рису, ймовірно, обмежить деякі експортні поставки, оскільки внутрішні поставки знаходяться під загрозою. Рішення може посилити хаос на світових ринках продовольства, пише Bloomberg із посиланням на джерела. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Уряд обговорює обмеження експорту дробленого рису, на частку якого припадає майже 20% постачання Індії за кордон, оскільки місцеві ціни різко зросли, повідомили джерела. 
  • За їх інформацією, переговори тривають, і рішення може бути оголошено найближчим часом.
  • На Індію припадає 40% світової торгівлі рисом, і обмеження експорту завдасть додаткового удару країнам, що борються з кризою вартості життя і посиленням голоду. Це матиме наслідки для мільярдів людей, які залежать від основних продуктів харчування, оскільки близько 90% рису у світі вирощується та споживається в Азії.
  • Індія вже обмежила експорт пшениці та цукру, що викликало шок на світових ринках, оскільки це сигналізувало про ескалацію продовольчого протекціонізму, коли країни перекривали потоки місцевих постачань у світ. Це допомогло підняти світові ціни на основні продукти до нових рекордів, хоча останнім часом вони знизилися по мірі покращення перспектив світового врожаю.
  • Потенційні обмеження повʼязані з тим, що цього сезону посіви скоротилися на 8% через відсутність опадів у деяких районах. Мусонні дощі були приблизно на 40% меншими, ніж зазвичай в штатах Уттар-Прадеш і Біхар.

Контекст

На відміну від цін на пшеницю та кукурудзу, які виросли після вторгнення Росії в Україну, ціни на рис були знижені через великі запаси, що дозволило запобігти більш серйозній продовольчій кризі.

Ще у 2008 році ціни злетіли понад $1000 за т, що більш ніж удвічі перевищує нинішній рівень, оскільки Індія та Вʼєтнам заборонили експорт, викликавши паніку через постачання.

Дроблений рис, в основному, використовується як корм для тварин або для виробництва етанолу в Індії. Цього року ціни підскочили через зростання експортного попиту. Найбільшими покупцями є Китай, який переважно використовує його на корм худобі, та деякі африканські країни, що імпортують зерно для виробництва продуктів харчування.

Акції індійських виробників та експортерів рису впали на очікуваннях обмежень. KRBL Ltd, один із найбільших вантажовідправників, втратив 8,8%. Акції LT Foods Ltd впали приблизно на 7,5%, а акції Chaman Lal Setia Exports Ltd – на 3%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні