Категорія
Новини
Дата

Індія відмовилася приймати російську нафту з танкерів «Совкомфлоту» після санкцій США

Усі індійські нафтопереробні заводи тепер відмовляються приймати російську нафту, що перевозиться танкерами «Совкомфлоту» через санкції США, пише Bloomberg. Це більше ускладнює торгівлю між країнами, яка процвітала після вторгнення в Україну два роки тому.

Ключові факти

  • Приватні та державні переробники, включаючи найбільшу Індійську нафтову корпорацію, припинили приймати вантажі, якщо вони прибувають на танкерах «Совкомфлоту», кажуть джерела. Нафтопереробники ретельно перевіряють право власності на кожне судно, щоб переконатися, що воно не повʼязане з компанією чи іншими санкціонованими групами, додали вони.
  • Раніше стало відомо про аналогічний крок з боку найбільшого приватного нафтопереробного заводу Індії – Reliance Industries Ltd.
  • Підвищена увага до танкерного гіганта, схоже, стосувалася й інших нафтових суден, що перевозять російську нафту: два судна кілька тижнів чекали біля узбережжя Південної Азії без жодних вказівок, коли вони розвантажаться.
  • Цього тижня «Совкомфлот» заявив, що санкції чинять тиск на його діяльність. За даними Bloomberg, у березні на судах «Совкомфлоту» було відвантажено близько 1,5 млн барелів нафти сорту Urals порівняно з 4,4 млн барелів у січні та 4,7 млн барелів у лютому. Деякі судна ще мають вказати пункти призначення, тому остаточна цифра може зрости.

Контекст

Протягом кількох місяців Росія успішно ігнорувала обмеження, накопичивши великий тіньовий флот танкерів для транспортування своєї нафти покупцям у Китаї, Індії, Туреччині та Латинській Америці. Проте в останні місяці США посилили моніторинг дотримання обмежень, націлившись на пов’язаних з Росією трейдерів і судновласників за порушення порогу.

Із 50 танкерів, які підпали під санкції США з 10 жовтня 2023 року, близько половини припинили транспортування нафти з Росії. 

Минулого місяця Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США включило «Совкомфлот» до чорного списку та ідентифікувало 14 танкерів із сирою нафтою. Це стало доповненням до ширших заходів, уже введених з жовтня щодо суден, які не належать «Совкомфлоту», та дружніх Росії компаній за порушення обмежень «Великої сімки» на ціну на російську нафту.

Індія була великим покупцем російської нафти після вторгнення в Україну, але посилення санкцій США порушило торгівлю і призвело до того, що нафтопереробники почали шукати дорожчу нафту з інших регіонів, таких як США.

У січні повідомлялося, що танкери, завантажені 10 млн барелів російської сирої нафти сорту Sokol, застрягли біля берегів Південної Кореї через санкції США та проблеми з оплатою. Постачання нафти Sokol Індійській нафтовій корпорації (IOC) було затримано через проблеми з оплатою, що змусило найбільший нафтопереробний завод Індії використовувати свої запаси і купувати більше нафти на Близькому Сході.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні