Категорія
Новини
Дата

Інфляція в липні прискорилася до 5,4%

1 хв читання

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у липні не змінився до попереднього місяця, у річному вимірі інфляція становила 5,4%, свідчать дані Державної служби статистики.

Інфляційні тенденції є ключовим чинником, що береться НБУ до уваги при формуванні монетарної політики.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Базова інфляція в липні порівняно з червнем становила 0,7%, з початку року – 4,1%.
  • На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,6%. Найбільше подешевшали овочі та яйця – на 19,6% та 11,4% відповідно. Також знизилися ціни на сало, мʼясо птиці.
  • Водночас цукор подорожчав на 12,1%, на 3,9–0,6% зросли ціни на продукти переробки зернових, соняшникову олію, хліб, безалкогольні напої, рис, фрукти, кисломолочну продукцію, молоко, макаронні вироби, масло.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,0%, у тому числі на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 0,7%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 3,7%, зокрема одяг – на 4,1%, взуття – на 3,4%.
  • Ціни на транспорт зросли на 0,7%, в основному через подорожчання проїзду в автодорожному пасажирському транспорті на 0,8%, а також палива та мастил на 0,6%.
інфографіка Анастасія Решетнік

інфографіка Анастасія Решетнік

Контекст

У червні інфляція прискорилася до 4,8% через стрімке подорожчання електроенергії, що забезпечило 1,1 відсоткового пункта (в.п.), тобто половину з загального зростання ІСЦ (на 2,2%) за місяць.

У липні НБУ зупинив зниження облікової ставки та залишив її на рівні 13%. Причина – необхідність забезпечити стійкість валютного ринку та наблизити інфляцію до цільового показника у 5%. Наступне зниження облікової ставки за базовим сценарієм має відбутися вже в 2025 році. Однак якщо ситуація на валютному ринку та з динамікою інфляції покращиться, це може відбутись і раніше, додали в Нацбанку.

Минулого місяця НБУ оновив свої прогнози щодо зростання цін: 8,5% на кінець цього року, 6,6% – у 2025 році, а у 2026-му інфляція повернеться до 5%. Таке повернення НБУ пов’язує з поступовою нормалізацією функціонування економіки та подальшого поліпшення ситуації в енергетиці. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд