Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні встановила новий рекорд. У серпні вона зросла на 9,1%

Інфляція в єврозоні прискорилася до чергового історичного максимуму, що посилило аргументи на користь того, щоб Європейський центральний банк розглянув питання щодо масштабного підвищення ключової ставки на засіданні наступного тижня, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Споживчі ціни у 19 країнах підскочили на 9,1% проти серпня минулого року. Так, вони перевищили середню оцінку 9% в опитуванні економістів Bloomberg, насамперед у галузі енергетики та харчових продуктів.
  • За винятком цих чинників, індикатор базової інфляції зріс до нового максимуму в 4,3%, тож ціновий тиск продовжує набувати ширшого характеру.
  • Тепер питання полягає в тому, чи достатньо цих даних, щоб підштовхнути ЄЦБ до підвищення ставки на 75 б.п., але це питання ще обговорюватимуть.
  • Таке збільшення вже двічі застосовувала Федеральна резервна система, хоча чиновники ЄЦБ застерігають від того, щоб наслідувати цей приклад, оскільки Європа готується до рецесії.
  • Найшвидше зростання цін відтоді, як понад два десятиліття тому було введено євро, змушує політиків у Франкфурті шукати баланс: ставки мають бути підвищені достатньо, щоб спрямувати інфляцію назад до цільового рівня у 2%, але не настільки, щоб це задушило будь-який економічний імпульс на тлі енергетичної кризи.
  • Економісти дедалі частіше пророкують рецесію в єврозоні в найближчі квартали, оскільки зростання вартості життя підриває попит, зводячи відновлення після пандемії нанівець. ЄЦБ кине світло на перспективи з новими прогнозами на своєму засіданні 7–8 вересня.

Контекст

Інфляція у єврозоні в липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС. Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 в.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 в.п. – на алкоголь і тютюн.

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію, – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49, пише Bloomberg. У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року. Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.

Інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%. Управління національної статистики Великої Британії повідомило, що споживчі ціни в липні зросли на 10,1% проти торішніх, у червні показник становив 9,4%. Дані статистичного агентства Європейського Союзу можуть показати, що річний рівень інфляції в Єврозоні зріс до 8,9% у липні з 8,6% у червні. Інфляція в США, навпаки, знизилася до 8,5% у липні з 9,1% у червні.

Індекс економічних настроїв ЄС упав до найнижчого рівня за півтора року. Дані, оприлюднені у вівторок, свідчать, що індекс Європейської комісії впав до 97,6 у серпні з 99 у попередньому місяці. Аналітики, опитані Bloomberg, очікували на зниження до 98.

Індикатор настроїв у промисловості та сфері послуг погіршився, оскільки брак енергії ставить під загрозу виробництво, а зростання цін стримує попит. Тоді як настрої споживачів несподівано відновилися у серпні з рекордно низького рівня, домогосподарства налаштовані песимістичніше щодо перспектив, ніж під час пандемії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні