Категорія
Новини
Дата

Єврозона вже перебуває в рецесії через брак енергії

Економіка єврозони вже набула «неглибокої» рецесії, викликаної зростанням цін на енергоносії, яка триватиме до кінця року. Про це пише Bloomberg із посиланням на економістів UBS Group AG

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Економіка 19 країн скоротиться на 0,1% у третьому кварталі та на 0,2% у четвертому, прогнозують аналітики компанії.
  •  Прогноз зростання на 2023 рік знижений з 1,2% до 0,8%.
  • «У світлі подальшого значного зростання цін на енергоносії, що передбачає подальший тиск на споживання домогосподарств та інвестиції в основний капітал, ми тепер очікуємо, що єврозона постраждає від технічної рецесії», – заявили економісти UBS на чолі з Рейнхардом Клюзе.
  • Найважливіше припущення полягає в тому, що ціни на природний газ зростатимуть далі, але серйозної нестачі не буде. Якщо нормування стане необхідним, «економічні збитки, ймовірно, будуть набагато більшими», кажуть у UBS.
  • Економісти Morgan Stanley також стали більш песимістичними, передбачаючи більше скорочення в єврозоні, ніж раніше, починаючи з четвертого кварталу.
  • «Ми бачимо довгострокові наслідки цієї енергетичної кризи наступного року, оскільки ми очікуємо, що вищі ціни та невизначеність щодо постачання енергії збережуться до зими 2023–2024 років», – заявили аналітики на чолі з Йєнсом Айзеншмідтом. 
  • Втім економісти прогнозують і відновлення, викликане зростанням приватних і державних інвестицій.

Контекст

Інфляція у єврозоні у липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник при цьому теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС. Споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 0,1% у місячному вирахуванні в липні, збільшившись на 8,9% у річному обчисленні, що є найвищим показником з моменту введення євро у 1999 році.

Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 п.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 п.п. – на алкоголь і тютюн.

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, який вказує на рецесію – 49,2. Очікувалось, що він буде на рівні 49 пише Bloomberg.

Економічна активність у єврозоні знижується другий місяць поспіль, сигналізуючи про те, що побоювання щодо рецесії, можливо, вже здійснюються, адже рекордна інфляція підриває попит. Дані вказують на скорочення економіки у третьому кварталі, заявив економіст S&P Global Ендрю Харкер. 

На думку аналітиків, опитаних Bloomberg, рецесія в єврозоні, до якої входять 19 членів, зараз більш ніж імовірна, адже ціни на енергоносії різко зросли після нападу Росії на Україну. Континент, який вже пережив найшвидше зростання цін з моменту запровадження єдиної валюти, також готується до подальшого підвищення процентних ставок після того, як Європейський центральний банк уперше з 2011 року підвищив вартість запозичень минулого місяця.

В інших частинах світу також спостерігається спад. Дані, представлені раніше, показали зниження активності в Японії та Австралії, хоча економісти прогнозують покращення у виробництві та сфері послуг у США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні