Категорія
Новини
Дата

Індекс економічних настроїв ЄС впав до найнижчого рівня за півтора року

Впевненість в економіці єврозони падає до 19-місячного мінімуму, оскільки інфляція бʼє рекорд за рекордом, а обмежені запаси енергії наближають регіон до рецесії, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дані, оприлюднені у вівторок, свідчать, що індекс Європейської комісії впав до 97,6 у серпні з 99 у попередньому місяці. Аналітики, опитані Bloomberg, очікували на зниження до 98.
  • Індикатор настроїв у промисловості та сфері послуг погіршився, оскільки брак енергії ставить під загрозу виробництво, а зростання цін стримує попит. 
  • Тоді як настрої споживачів несподівано відновилися у серпні з рекордно низького рівня, домогосподарства налаштовані песимістичніше щодо перспектив, ніж під час пандемії.
  • Деякі аналітики кажуть, що через падіння активності в приватному секторі другий місяць поспіль регіон вже перебуває в рецесії. Спад, в основному, викликаний обробною промисловістю, що найбільше схильна до падіння поставок російського природного газу. 
  • Енергетична криза продовжує розпалювати інфляцію. Очікується, що дані щодо єврозони, які будуть опубліковані в середу, покажуть, що зростання цін досягло ще одного історичного максимуму цього місяця.
  • Це може призвести до того, що Європейський центральний банк підніме процентні ставки ще на пів пункту на своєму засіданні з питань політики наступного тижня, а деякі офіційні особи пропонують ще різкіше підвищення.

Контекст

Інфляція у єврозоні у липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник при цьому теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС.

Споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 0,1% у місячному вирахуванні в липні, збільшившись на 8,9% у річному обчисленні, що є найвищим показником з моменту введення євро у 1999 році.

Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 п.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 п.п. – на алкоголь і тютюн.

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49, пише Bloomberg. У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року. Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.

Інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%. Управління національної статистики Великої Британії повідомило, що споживчі ціни в липні зросли на 10,1% проти торішніх, у червні показник становив 9,4%. Дані статистичного агентства Європейського Союзу можуть показати, що річний рівень інфляції в Єврозоні зріс до 8,9% у липні з 8,6% у червні. Інфляція в США, навпаки, знизилася до 8,5% у липні з 9,1% у червні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні