Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Німеччині досягла 70-річного максимуму, економісти попереджають про ризик глибокої рецесії

Інфляція в Німеччині досягла двозначного рівня вперше за понад 70 років, це свідчить про хиткий стан найбільшої економіки Європи, яка, як попереджають провідні економісти, може скоротитися на 7,9% наступного року за найгіршого сценарію, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Споживчі ціни в Німеччині зросли на 10,9% у річному вимірі до вересня, прискорившись з 8,8% у серпні, згідно з оцінкою, опублікованою федеральним статистичним агентством у четвер.
  • Це вперше, коли інфляція в Німеччині досягла двозначного рівня з 1951 року і очікується, що це збільшення підніме загальну інфляцію в єврозоні до нового рекорду в 9,7%, коли ці цифри будуть опубліковані в пʼятницю.
  • Зростання цін у Німеччині, яке підвищилось на 2,2% порівняно з попереднім місяцем, було викликано закінченням терміну дії тимчасових заходів щодо захисту домогосподарств та підприємств від впливу високих цін, таких як зниження мит на паливо та субсидований щомісячний квиток на поїзд у розмірі 9 євро.
  • Ціни на енергоносії зросли на 43,9% у річному обчисленні до вересня, прискорившись з 35,6% зростання у серпні, тоді як ціни на продукти харчування також підскочили швидшими темпами – на 18,7%. Зростання цін на послуги прискорилося з 2,2% до 3,6%.
  • Сьогодні Німеччина повідомила про пакет допомоги у розмірі €200 млрд, включаючи обмеження цін на газ, у рамках низки заходів, які канцлер Олаф Шольц назвав «подвійним бумом» для захисту підприємств та споживачів від різкого зростання цін на енергію. «Ціни мають знизитися», — сказав Шольц у четвер. «Це наше тверде переконання, і уряд зробить усе можливе, щоб це сталося».
  • Наступного року Німеччина може скотитися в рецесію, при цьому валовий внутрішній продукт скоротиться на 0,4%, перш ніж повернутися до зростання у 2024 році.
  • Група провідних інститутів заявила, що, ґрунтуючись на медіані їх моделювання, Німеччина не вичерпає газ цього і наступного року, хоча ситуація з поставками залишиться «надзвичайно напруженою», а ціни на газ, ймовірно, залишаться «набагато вищими за попередні». 
  • На думку експертів, існує «підвищений ризик» того, що Німеччина змушена буде нормувати газ для промислових споживачів, а холодна зима призведе до його дефіциту. Цього можна було б уникнути, якби споживання газу скоротилося на 20%, а імпорт збільшився, особливо через нові термінали, що будуються, для переробки скрапленого природного газу.

Контекст

Рішення Росії припинити постачання газу до Європи після її вторгнення в Україну ввело Німеччину у найважчу енергетичну кризу з часів Другої світової війни. Стрімке зростання цін на газ змусило багато компаній скоротити виробництво або навіть повністю закритися, тоді як приватні домогосподарства готуються до величезного збільшення рахунків за опалення.

Інфляція в єврозоні встановила новий рекорд. У серпні вона зросла на 9,1%. Споживчі ціни у 19 країнах перевищили середню оцінку 9% в опитуванні економістів Bloomberg, насамперед у галузі енергетики та харчових продуктів.

За винятком цих чинників, індикатор базової інфляції зріс до нового максимуму в 4,3%, тож ціновий тиск продовжує набувати ширшого характеру.

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію, – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49, пише Bloomberg. У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року. Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.

Індикатор настроїв у промисловості та сфері послуг погіршився, оскільки брак енергії ставить під загрозу виробництво, а зростання цін стримує попит. Тоді як настрої споживачів несподівано відновилися у серпні з рекордно низького рівня, домогосподарства налаштовані песимістичніше щодо перспектив, ніж під час пандемії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні