Інфляція в Україні торік впала до 5,1% після стрибка у 2022-му – Держстат /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Україні торік впала до 5,1% після стрибка у 2022-му – Держстат

Getty Images

Інфляція на споживчому ринку в грудні порівняно із листопадом становила 0,7%, за рік у цілому – 5,1%, повідомляє Державна служба статистики. Споживча інфляція за підсумками 2022 року становила 26,6%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Базова інфляція в грудні, порівняно із листопадом, була нульовою, за рік у цілому – 4,9%. 
  • На споживчому ринку в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,9%. Найбільше (на 13,9% та 13,8%) подорожчали овочі та яйця. 
  • На 7,2–0,7% зросли ціни на фрукти, масло, яловичину, молоко та молочні продукти, рибу та продукти з риби. Водночас на 3,5–0,5% знизилися ціни на цукор, продукти переробки зернових, соняшникову олію, свинину, макаронні вироби, рис. 
  • Одяг і взуття подешевшали на 3,4%, зокрема, взуття – на 3,5%, одяг – на 3,3%. 
  • Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 1,0% відбулося в першу чергу за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції на 1,3% та амбулаторних послуг – на 1%. 
  • Ціни на транспорт знизилися на 1,7% в основному через здешевлення палива та мастил на 4,0%, а також проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 1,1%.
Інфляція в Україні торік впала до 5,1% після стрибка у 2022-му – Держстат /Фото 1

Інфографіка: Державна служба статистики

Контекст

Попри продовження війни, у 2023 році ціни в Україні зростають значно повільніше, ніж у всіх прогнозах. Наприкінці жовтня НБУ поліпшив прогноз інфляції на кінець 2023 року з 10,6% до 5,8%. Основний чинник цього перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Водночас НБУ підвищив прогноз інфляції на 2024 рік – з 8,5% до 9,8%.

9 листопада Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік. До другого читання у ньому змінився макропрогноз, який закладається в основу бюджетних розрахунків. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні