Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні у червні прискорилася до 21,5% – Держстат

Інфляція на споживчому ринку в червні порівняно із травнем становила 3,1%, з початку року ціни зросли на 17,4%, до червня минулого року – на 21,5%, повідомляє Державна служба статистики.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Базова інфляція в червні порівняно із травнем становила 1,6%, з початку року – 11,4%.
  • На споживчому ринку в червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,2%. Найбільше (на 17,2%) подорожчали яйця. 
  • На 10,9–4,2% зросли ціни на цукор, рис, продукти переробки зернових, свинину, овочі, мʼясо свійської птиці. Водночас на 1,1% подешевшали яловичина та фрукти.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 2,4%, у т.ч. на алкогольні напої – на 3,4%, тютюнові вироби – на 1,4%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 1,4%, зокрема, одяг – на 1,8%, взуття – на 0,9%.
  • Ціни на транспорт зросли на 11,2% в основному через подорожчання палива та мастил на 21,3%, а також проїзду в автодорожньому та залізничному пасажирському транспорті на 7,4% та 4,5% відповідно.
  • У сфері зв’язку ціни зросли на 0,9%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг і телефонного обладнання на 3,0%.

Контекст

За оцінками НБУ, інфляція в червні становила 20,1% у річному вимірі. Нацбанк назвав основними чинниками посилення інфляційного тиску високі ціни на енергоносії, порушення виробничих та логістичних шляхів, руйнування потужностей та інфраструктури, окупацію територій.

Найбільше з початку повномасштабної війни подорожчали ціни на пальне та продукти. Зокрема, через окупацію РФ південних регіонів України, а також збільшення витрат на виробництво і логістику дуже дорогі були ранні овочі. Також швидко зростали ціни на мʼясо через скорочення пропозиції з кількох областей.

Тим часом ціни на пальне дійшли до певного рівня і врешті перестали зростати.

Регулятор зазначає, що інфляційні очікування на майбутнє погіршуються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні